Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Κίνα και ΗΠΑ μυστικές συνομιλίες για τη κλιματική αλλαγή


Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως, η Κίνα και οι ΗΠΑ, πραγματοποιούν μυστικές συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή.

Κεκλεισμένων των θυρών γίνονται συζητήσεις που ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του George Bush. Στην ουσία η Κίνα και η ΗΠΑ προσπαθούν να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή.

Αν και οι λεπτομέρειες των συνομιλιών είναι άγνωστες, εκτιμάται ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2010 και να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες όπως η δέσμευση και αποθήκευση του CO2 (Carbon Capture and Storage).

Στόχος τους είναι να υπογράψουν μια παγκόσμια συμφωνία στη Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

Οι δύο πλευρές σκοπεύουν να βελτιώσουν τα πρότυπα αποδοτικότητας των καυσίμων για τα αυτοκίνητα. Oι  ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα 17% μέχρι το 2020 από τα επίπεδα του 2005, αρκετά κάτω από τις διεθνείς προσδοκίες.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών άρχισαν πέρυσι, όταν μια ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών που καθοδηγήθηκε από το τρέχοντα σύμβουλο του Λευκού Οίκου John Holdren, πήγε στη Κίνα για να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη κλιματική αλλαγή.

Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ και τα άλλα βιομηχανικά κράτη είχαν συναντήσει σθεναρή αντίσταση από την Κίνα και την Ινδία, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή.

Αν και καμία συμφωνία δεν έχει υπογραφεί, ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι αυτό θα επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου