Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ανθρωπιστική κρίση από την κλιματική αλλαγή


Πάνω από 300.000 θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 125 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζει η έκθεση του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ.

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός που διοικείται από τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Άνναν, προειδοποιεί επιπλέον πως πάνω 300 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη επηρεαστεί από την σταδιακή υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ σε 20 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από υπάρχουσες έρευνες και στοιχεία σχετικά με τις τάσεις στην υγεία, την καταστροφή, τον πληθυσμό και την οικονομία. Η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων αυτών έδειξε πως η κλιματική αλλαγή, και κυρίως η εκτεταμένη ξηρασία ή υγρασία, ανέβαζε τον αριθμό των θανάτων από ασθένειες, που προέρχονταν από υποσιτισμό, διάρροια, και χολέρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων από την κλιματική αλλαγή βρίσκεται στις υπό ανάπτυξη χώρες, τη στιγμή που η συμμετοχή τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη αγγίζει μόλις το 1%.

Παράλληλα, περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε κατάσταση πείνας και εξαθλίωσης, τη στιγμή που η παραγωγή τροφίμων αναμένεται να πέσει, οδηγώντας σε αύξηση τιμών κατά 20%.

Όσον αφορά, τέλος τις ζώνες υψηλής θνησιμότητας λόγω της κλιματικής αλλαγής, η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για χώρες όπως την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, τη Λατινική Αμερική, τη Κεντρική Αφρική αλλά και την περιοχή της Αρκτικής.



Ο Κόφι Άνναν σε παλιότερη ομιλία του για το ίδιο θέμα:




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου