Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Ατμοσφαιρική ρύπανση: αυξημένα τα επίπεδα στις ΗΠΑ


Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ ζει κάτω από επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Έξι στους δέκα κατοίκους στην Αμερική (περισσότεροι από 186 εκατομμύρια άνθρωποι) ζούνε σε περιοχές που τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλά, αναφέρει σε έκθεση της η Αμερικανική Ένωση Πνευμονολόγων.

Η Αμερικάνικη Ένωση Πνευμονολόγων αναφέρει στην ετήσια έκθεση της, ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για μια πιο καλή ποιότητα ζωής των κατοίκων στις ΗΠΑ, ο αέρας σε πολλές πόλεις μολύνθηκε περισσότερο σε σύγκριση με τις περσινές μετρήσεις.

Το Los Angeles, κατατάχθηκε για 9η φορά ως η πόλη με τη χειρότερη ρύπανση όζοντος, γνωστή και ως αιθαλομίχλη, καθώς τα επίπεδα του είναι πάρα πολύ αυξημένα.

Το Bakersfield στη California ήταν η πόλη με τη μεγαλύτερη ρύπανση των αιωρούμενων σωματιδίων καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ το Pittsburgh στη Pennsylvania, σε  χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου, παρουσίασε εντονότατο πρόβλημα  ρύπανσης αιωρούμενων σωματιδίων.

Πολλές μεγάλες πολιτείες όπως το  Los Angeles, η Washington D.C. , New York, Atlanta έχουν βελτιώσει την ατμοσφαιρική τους ποιότητα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Αλλά ακόμα και με τις προσπάθειες που έχουν γίνει, οι κάτοικοι σε μερικές πόλεις εξακολουθούν να αναπνέουν το «βρώμικο» αέρα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε η Ένωση.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι φετινές μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν πολύ υψηλότερες από την περσινή χρονιά, και βρέθηκε ότι το 42% των κατοίκων των ΗΠΑ ζουν σε ανθυγιεινή ατμόσφαιρα.




Χειρότερα από την περσινή χρονιά

Η ρύπανση των αιωρούμενων σωματιδίων αποτελείται από διάφορα συστατικά που είναι τοξικά και επικίνδυνα, όπως αιθάλη, τοξικά μέταλλα, χημικές ουσίες. Οι μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων γίνονται καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η ρύπανση των αιωρούμενων σωματιδίων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων καθώς δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά, τονίζει η Αμερικανική Ένωση Πνευμονολόγων.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις του όζοντος στην επιφάνεια της γης προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, βήχα, πονοκέφαλο, ερεθισμό στα μάτια και δυσφορία σε άτομα με ευαίσθητη υγεία όπως καρδιοπαθείς, ασθματικούς και αλλεργικούς καθώς και τα παιδιά.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προέρχεται από τις εκπομπές ρύπων από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και από τα εμπορικά πλοία που επιπλέον επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου