Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

8 στους 10 Αμερικανούς θεωρούν ότι ο μουσουλμανικός κόσμος αντιπαθεί τις ΗΠΑ


Λίγες ώρες πριν ο Μπαράκ Ομπάμα ταξιδέψει για την Αίγυπτο όπου αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία – «γέφυρα» με τον αραβικό κόσμο, έρευνα γνώμης του CNN, δείχνει ότι το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ των αμερικανών πολιτών για τους πολίτες των μουσουλμανικών χωρών είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά και ότι οι Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι πως και οι Μουσουλμάνοι τους αντιπαθούν. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος πάντως - σε διαφορετικό "μήκος κύμματος" - δήλωσε οτι δική του προσπάθεια είναι να αντιληφθούν οι Μουσουλμάνοι ότι η Δύση κατανοεί τα προβλήματά τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο ένας στους πέντε αμερικανούς έχει θετική γνώμη για τις μουσουλμανικές χώρες. Περίπου 46% απαντούν ότι έχουν αρνητική γνώμη, ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση κατά 5% σε σχέση με ανάλογη έρευνα από την CNN / Opinion Research Corp. η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 2002. Τρεις στους δέκα ωστόσο απαντούν ότι η γνώμη τους για τις μουσουλμανικές χώρες είναι «ουδέτερη».

Σύμφωνα με το CNN, η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρούν ότι ούτε οι Μουσουλμάνοι έχουν καλή γνώμη για τις ΗΠΑ (8 στους 10) ενώ μόνο 14% πιστεύουν ότι οι πολίτες των μουσουλμανικών χωρών μπορεί να έχουν καλά συναισθήματα απέναντι στις ΗΠΑ. Όσον αφορά το κατά πόσο είναι σημαντική αυτή η γνώμη των Μουσουλμάνων, το 53% θεωρούν ότι έχει «μεγάλη» ή «αρκετά μεγάλη» σημασία, ενώ το 47% πιστεύουν ότι δεν έχει και τόση σημασία.

Σημειώνεται ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισλάμ». Με την άποψη του προέδρου των ΗΠΑ συντάσσονται 62% των Αμερικανών, ενώ το 36% διαφωνούν, λέγοντας ότι υπάρχει πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Μουσουλμάνων.

Όπως και στο ερώτημα για το πώς οι Αμερικανοί θεωρούν ότι τους «βλέπει» ο μουσουλμανικός κόσμος και εδώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες κρίνουν ότι οι Μουσουλμάνοι βρίσκονται σε πόλεμο με τις ΗΠΑ (6 στους 10 έχουν αυτή την άποψη).

«Τα συναισθήματα φαίνονται να είναι αμοιβαία. Δεν εμπιστευόμαστε τους Μουσουλμάνους και εκείνοι δεν εμπιστεύονται τους Αμερικανούς. Οι γνώμες των Αμερικανών δεν έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γνώμες των Μουσουλμάνων έχουν βελτιωθεί μετά την νίκη του Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε θετικές» δηλώνει ο Bill Schneider, πολιτικός αναλυτής για το CNN.



Συνέντευξη Ομπάμα πριν την επίσκεψη στην Αίγυπτο
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι μια από τις πλέον μεγάλες μουσουλμανικές χώρες στον πλανήτη».

«Οι ΗΠΑ και ο δυτικός κόσμος θα πρέπει να προσπαθήσουν να γνωρίσουν καλύτερα το Ισλάμ. Εξ’ άλλου εάν μετρήσουμε τον αριθμό των αμερικανών μουσουλμάνων, βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ είναι μια από τις πιο μεγάλες μουσουλμανικές χώρες στον πλανήτη» σημείωσε ο πρόεδρος Ομπάμα και πρόσθεσε:

«Αυτό που προσπαθώ να κάνω, είναι να υπάρξει ένας μεγαλύτερος διάλογος ώστε να καταστεί δυνατόν να αντιληφθεί ο μουσουλμανικός κόσμος πώς, τόσο οι ΗΠΑ όσο κυρίως και γενικώς ο δυτικός κόσμος, κατανοεί ορισμένα προβλήματα δύσκολα, όπως η τρομοκρατία ή η δημοκρατία».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου