Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

140 τα κρούσματα στην Ελλαδα - 90.000 στον κόσμο


Στα 140 έφτασαν τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Από αυτά, τα 52 έχουν ιαθεί πλήρως, ενώ όπως τονίζει η ανακοίνωση δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς η ροή των περιστατικών είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Το Σάββατο (4/7) επιβεβαιώθηκαν ακόμα τέσσερα κρούσματα από μια ομάδα αμερικανών φοιτητών που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Από την εν λόγω ομάδα, συνολικά 15 άτομα από τα 16 έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης. Παράλληλα, δύο επιπλέον περιστατικά αναφέρθηκαν, εκ των οποίων και τα δύο επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο.





Η γρίπη στον κόσμο

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών σε όλον τον πλανήτη (σε 125 κράτη ή "επικράτειες") είναι 89.921 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή 2/7 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από τη Γενεύη.


Ιταλία

Από το ιταλικό υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε επίσημα, σήμερα, ότι 16 άνθρωποι προσβλήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον ιό της γρίπης Α, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στους 146 από της έναρξης της επιδημίας. Δόθηκε, μάλιστα, η διευκρίνιση ότι ανάμεσα στα 14 κρούσματα, τα πέντε αφορούν μέλη της ίδιας οικογένειας, η οποία διαβιώνει στην περιοχή του διοικητικού διαμερίσματος της Απουλίας (νότια Ιταλία). Επίσης, δίνεται η διαβεβαίωση ότι όλοι οι νοσήσαντες "νοσηλεύονται σε απομόνωση".

Στην Ιταλία η "γρίπη των χοίρων" που προκαλείται από τον ιό Η1Ν1 "έφθασε' την 2α Μαΐου, μαζί με ασθενή που ταξίδευε στην Ιταλία προερχόμενος από το Μεξικό, όπου η νόσος εκδηλώθηκε στη διάρκεια του μηνός Μαρτίου.

Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, και συγκεκριμένα την 9η Μαΐου, ασθένησε Ιταλός, ο οποίος δεν είχε έλθει σε καμία προσωπική επαφή με ταξιδιώτη είτε από το Μεξικό, είτε από τις ΗΠΑ, που επλήγησαν δεινά από την επιδημία της "γρίπης των χοίρων".


Χιλή


16 θάνατοι έχουν προκληθεί στη Χιλή από τη νέα γρίπη όπου έχουν επιβεβαιωθεί 8.160 κρούσματα, όπως ανέφερε ο τελευταίος μέχρι στιγμής απολογισμός που δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή από το υπουργείο Υγείας στο Σαντιάγο.

Στην πλειοψηφία τους τα θύματα ήταν κάτοικοι πόλεων στο νότιο τμήμα της χώρας, περιοχή όπου επικρατούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην διάρκεια του φετινού χειμώνα και η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το 3,8% όσων διαγνώστηκαν χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Στην πλειοψηφία τους (53%) τα κρούσματα αφορούσαν παιδιά 5 έως 19 ετών.

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης A(H1N1) διαπιστώθηκε στη Χιλή την 17η Μαΐου.


Νέα Ζηλανδία

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη των χοίρων στη Νέα Ζηλανδία, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας το Σάββατο. Πρόκειται για τα πρώτα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης A(H1N1) στη χώρα.

Το υπουργείο ανέφερε πως είναι "πολύ πιθανό" ο H1N1 να ήταν η κύρια αιτία θανάτου ενός 19χρονου άνδρα στην περιοχή Χάμιλτον την Κυριακή και μιας 42χρονης γυναίκας στην περιοχή Κράιστσερτς την Πέμπτη.

Ανακοινωθέν του υπουργείου ανέφερε ότι ένα μικρό κορίτσι που αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας απεβίωσε το πρωί χθες Σάββατο στο νοσοκομείο του Ουέλινγκτον αφού βρέθηκε ότι είχε προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων.

Ο υπουργός Υγείας Τόνυ Ράιαλ είπε ότι η νέα γρίπη συνεχίζει να εξαπλώνεται αλλά δεν υπάρχει λόγος να κηρυχθεί κατάσταση συναγερμού. Ο Δρ. Μαρκ Τζέηκομπς, διευθυντής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας, επισήμανε ότι "για τους πιο πολλούς Νεοζηλανδούς, η γρίπη των χοίρων θα είναι μια ήπια ασθένεια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει σοβαρότερη και σε μερικές τραγικές περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει το θάνατο".

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί 945 κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου