Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Τι κρύβεται πίσω από την κατάθλιψη



Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές ασθένειες της εποχής μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Η αναγνώριση της νόσου αποτελεί το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της. Φαίνεται όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις, η κατάθλιψη δεν έχει μόνο μία αιτία αλλά οφείλεται σε ένα συνδυασμό βιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων και τραυματικών εμπειριών.

Η αλήθεια είναι ότι οι ερευνητές έχουν ακόμη πολλά να μάθουν για το τι ακριβώς ευθύνεται για την εμφάνιση της ασθένειας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θεωρούνται από τους ειδικούς ως οι πιο συνηθισμένες αιτίες της κατάθλιψης.


* Βιολογικοί παράγοντες

Η κατάθλιψη συχνά προκύπτει από μία «ανισορροπία» ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Οι χημικές αυτές ουσίες ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Η δράση των αντικαταθλιπτικών στηρίζεται ακριβώς στην μεταβολή στα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών, η οποία επαναφέρει την ισορροπία.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της γενετικής προδιάθεσης. Αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό κατάθλιψης, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθείτε από την ασθένεια.

Αν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας ενδεχομένως να αυξηθεί ο κίνδυνος κατάθλιψης. Για παράδειγμα αν πάθετε καρδιακή προσβολή, έχετε 65% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσετε καταθλιπτικά συμπτώματα κάποια στιγμή στη ζωή σας. Ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, τα προβλήματα θυρεοειδούς και άλλες ασθένειες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Το φύλο παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Οι γυναίκες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να προσβληθούν από κατάθλιψη. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά γιατί συμβαίνει αυτό. Πιθανότατα οι ορμονικές αλλαγές, που βιώνουν οι γυναίκες σε διάφορες χρονικές στιγμές της ζωής τους, να αποτελούν έναν καθοριστικό παράγοντα.

* Ψυχολογικοί παράγοντες
Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με απαισιόδοξη προσωπικότητα, που έχουν την τάση να βλέπουν την αρνητική πλευρά της ζωής, είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν τα άτομα αυτά αλλάξουν νοοτροπία και υιοθετήσουν μία πιο «θετική στάση» απέναντι στη ζωή θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος κατάθλιψης.

* Τραυματικά γεγονότα

Πολλοί άνθρωποι γίνονται καταθλιπτικοί στη διάρκεια δύσκολων περιόδων. Η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας ή ενός στενού φίλου, η διάγνωση μία σοβαρής ασθένειας, ένας χωρισμός ή ένα διαζύγιο ή οποιοδήποτε άλλο τραυματικό γεγονός μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη.

*Φάρμακα και ουσίες

Πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα κατάθλιψης. Η κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών είναι συνηθισμένη σε καταθλιπτικά άτομα. Συχνά οι συνήθειες αυτές κάνουν την κατάσταση πολύ χειρότερη.

Μερικοί άνθρωποι έχουν σαφή εικόνα για το τι μπορεί να τους προκάλεσε τα συμπτώματα κατάθλιψης. Άλλοι πάλι όχι. Αυτό που χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι η κατάθλιψη δεν είναι δικό σας λάθος. Δεν είναι ένα ελάττωμα στον χαρακτήρα σας. Είναι μια ασθένεια, που μπορεί να επηρεάσει τον καθένα.

Και το πιο σημαντικό: Η αναγνώριση της κατάθλιψης και η αναζήτηση της βοήθειας ενός ειδικού μπορούν να βοηθήσουν ώστε τελικά το άτομο που υποφέρει να ξαναγίνει παραγωγικό και ευτυχισμένο. Η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια που αντιμετωπίζεται, αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου