Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα 5 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων


Τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων, που αιχμαλωτίστηκαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974, βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κατά τη διάρκεια εκταφών, που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Οι πέντε Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, Κ. Α., Ν. Π., Σκ. Χρ., Π. Ι. και Χ. Ι., οι οποίοι υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού, κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, στις 14 Αυγούστου του 1974, φωτογραφήθηκαν από τον Τούρκο δημοσιογράφο, Ερκίν Κονούσκεβερ, ο οποίος δημοσίευσε τις σχετικές φωτογραφίες στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

Στη φωτογραφία, που δημοσιεύτηκε πολλές φορές στον κυπριακό και διεθνή Τύπο, οι πέντε Ελληνοκύπριοι εμφανίζονται γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες.

Ο Κονούσκεβερ συνελήφθη δύο μόλις ημέρες μετά τη σύλληψη των πέντε αιχμαλώτων, από την Εθνική Φρουρά και στην κατοχή του βρέθηκε το φωτογραφικό υλικό.

Ο βοηθός του εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Ξενοφών Καλλής, δήλωσε ότι για την ταυτοποίηση των λειψάνων ενημερώθηκαν οι οικογένειες των πέντε.

Ο κ. Καλλής ανέφερε ότι στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν τα λείψανα ακόμη 14 προσώπων, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ τόνισε ότι «τώρα είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου