Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

11/09/01: Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο


11 Σεπτεμβρίου 2001. Η μέρα που, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, άλλαξε τον κόσμο. Από τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως μεταδίδεται πως δυο αεροσκάφη έχουν πέσει στους Δίδυμους Πύργους των ΗΠΑ και ένα στο Πεντάγωνο ενώ λίγο αργότερα γίνεται γνωστό πως επρόκειτο για τρομοκρατικά χτυπήματα.

Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα ανέλαβε η οργάνωση Αλ Κάιντα, με αρχηγό τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος γίνεται αυτόματα ο νο1 καταζητούμενος στην υφήλιο. Η Νέα Υόρκη θρηνεί περίπου 3.000 θύματα ενώ ο «φόβος» απέναντι στους μουσουλμάνους μεγαλώνει επικίνδυνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν απέναντι σε μια νέα, άγνωστη κατάσταση δίχως να έχουν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο γεγονός που έδειξε πως αυτή η χώρα ίσως να μην είναι τόσο ισχυρή όσο τελικά έδειχνε.


Το χρονικό που άλλαξε τον κόσμο

8:45 ώρα ΗΠΑ. Ένα αεροσκάφος της εταιρίας American Airlines με 92 επιβαίνοντες προσκρούει στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, προκαλώντας έκρηξη. Από τον 75ο όροφο και πάνω το κτήριο τυλίγεται στις φλόγες, δεκάδες άνθρωποι έχουν βρει τραγικό θάνατο και άλλοι τόσοι πηδούν στο κενό για να σωθούν. Στο σημείο σπεύδουν σωστικά συνεργεία και δημοσιογράφοι ενώ οι εικόνες από τον φλεγόμενο ουρανοξύστη κάνουν τον γύρο του κόσμου.

9:03. Ακόμη ένα αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας -με 64 άτομα- προσκρούει στον νότιο πύργο του Εμπορικού Κέντρου και η συντριβή μεταδίδεται σε απ' ευθείας σύνδεση από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. «Παγωμένοι» όλοι όσοι ήταν στο σημείο και κατέγραφαν τα γεγονότα παρακολουθώντας το αεροπλάνο να πέφτει στον ουρανοξύστη μη μπορώντας να καταλάβουν τι συμβαίνει. Επικρατεί πανικός ενώ πολλοί τρέχουν ώστε να απομακρυνθούν από το σημείο.

Τα χτυπήματα όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Στις 9:43 π.μ., η πτήση 77 της American Airlines από Ουάσινγκτον προς Λος Άντζελες, με 64 επιβαίνοντες, προσκρούει στο Πεντάγωνο, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένα τμήμα του κτηρίου. Αμέσως δίνεται εντολή να εκκενωθεί ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο, όλα τα ομοσπονδιακά κτήρια στην Ουάσινγκτον, όπως επίσης και τα κτήρια των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Λίγο αργότερα γίνεται γνωστό πως ένα τέταρτο αεροσκάφος της εταιρίας United Airlines που εκτελούσε την πτήση Νιού Τζέρσεϊ-Λος Άντζελες, κατέπεσε σε έρημο του Πίτσμπουργκ της Πενσιλβανίας, ύστερα από εξέγερση των επιβατών. Όπως αναφέρθηκε μετά, οι επιβαίνοντες είχαν μάθει για τα προηγούμενα χτυπήματα και όρμησαν στους αεροπειρατές με αποτέλεσμα να ρίξουν το αεροσκάφος στο Πίτσμπουργκ. Πολλοί είπαν πως το αεροσκάφος είχε προορισμό την Ουάσιγκτον και τον Λευκό Οίκο.




Ο φόβος των Αμερικανών απέναντι στους μουσουλμάνους

Ύστερα από τα τρία χτυπήματα και τον παγκόσμιο θρήνο για τον χαμό χιλιάδων αθώων πολιτών, οι Αμερικανοί άρχισαν να φοβούνται οτιδήποτε είχε σχέση με μουσουλμάνους.

Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Λιάκος, σε παλιότερη συνέντευξή του είχε δώσει την δική του εξήγηση για τον «φόβο» των Αμερικανών προς τους μουσουλμάνους.

«Υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι υπερσυντηρητικοί κύκλοι της προεδρίας Μπους. Ενώ προηγουμένως οι Αμερικανοί υπεράσπιζαν ή διεκδικούσαν δικαιώματα, τώρα δέχονται πρόθυμα τον περιορισμό τους. Το επιχείρημα εδώ δεν πρόκειται για τις ελευθερίες μας, αλλά για τη ζωή μας που ακούγεται παντού, είναι πλήρως απογυμνωμένο από ενστάσεις, που αφορούν στη σημασία της ελευθερίας στον αμερικανικό τρόπο ζωής», ανέφερε ο κ. Λιάκος.











ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου