Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες 2ης γενιάς


Με κύρια επισήμανση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, πως ο μετανάστης δεν αποτελεί εχθρό, νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια οι μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Οι μετανάστες, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας, προσθέτοντας πως η δημιουργία προϋποθέσεων αρμονικής συμβίωσης αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο για το φόβο και την ανασφάλεια.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως οι πολιτικές δυνάμεις παρά τις σποραδικές αντιθέσεις συντάσσονται με τη θέση του ΠΑΣΟΚ να συμπεριλάβει τους μετανάστες στην ελληνική κοινωνία.

Επίσης, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, σημείωσε πως χαίρεται για τη συμβολή της εκκλησίας στη στήριξη των αποκλεισμένων και των μεταναστών και υπογράμμισε πως «θα σταθούμε αρωγοί στο έργο της εκκλησίας».

«Ο φόβος και η προκατάληψη θα μας στερούσε τη δυνατότητα να πάρουμε στα χέρια μας δυναμικά και ψύχραιμα το μέλλον της πατρίδας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η «χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών είναι ένα στοίχημα που η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην κερδίσει».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, σημείωσε πως με το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγεται ένας νέος τρόπος απόκτησης ιθαγένειας, καθώς ένας μετανάστης δεύτερης γενιάς μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννηση και τη δήλωση των γονέων του μετανάστη ή του ιδίου. Παράλληλα μπορούν να αποκτήσουν την ιθαγένεια σε περίπτωση που οι γονείς τους διαμένουν στη χώρα μας ήδη πέντε χρόνια, καθώς και εάν φοιτούν στο ελληνικό σχολείο για ορισμένα χρόνια.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου