Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Κοπεγχάγη: ο Τζορτζ Σόρος δίνει τη λύση για την αναπτυξιακή βοήθεια;


«Η χρηματοδοτική ενίσχυση των 10 δισ. ετησίως που πρότειναν τα αναπτυγμένα στα αναπτυσσόμενα κράτη για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές δεν αρκεί και το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των όσων προτείνονται και των όσων πραγματικά χρειάζονται θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης σε αποτυχία», δήλωσε ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Υπό τον φόβο της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων λοιπόν, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής πρότεινε την εκταμίευση αποθεματικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών σχεδίων και προγραμμάτων προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σόρος πρότεινε την εκταμίευση 100 δισ. δολαρίων σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, ένα διεθνές αποθεματικό στοιχείο που δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969 για την ενίσχυση των υφιστάμενων επίσημων αποθεματικών.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, το ΔΝΤ πρόσφατα «δημιούργησε» περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα.

Ωστόσο, ο επενδυτής επισήμανε ότι μεγαλύτερο αγκάθι στην υλοποίηση του σχεδίου του είναι το Αμερικανικό Κογκρέσο το οποίο δεν αναμένεται να εγκρίνει μια τέτοια πρόταση ακόμα και αν ο διοίκηση Ομπάμα ασκήσει πιέσεις.

«Μπορούμε να αυξήσουμε τα κεφάλαια που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική θέληση. Ακόμα και αν υπάρχει ωστόσο, χρειάζεται και η έγκριση από το Κογκρέσο», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου