Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί μέχρι το 2050


Η μέση ετήσια θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το 2050, θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα χαθούν οι παγετώνες των Ιμαλάιων και το 80% των δασών του Αμαζονίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, μετά την αποτυχία της Συνόδου της Κοπεγχάγης, όπου κάνει λόγο για αύξηση μέχρι 3 βαθμούς Κελσίου της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Ενδεικτικά θα λιώσουν οι παγετώνες των Ιμαλάϊων, θα σβηστεί από τον χάρτη το 80% των τροπικών δασών του Αμαζονίου, θα πολλαπλασιαστούν οι πλημμύρες, ενώ 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Ο Βόρειος Πόλος θα είναι σύντομα πλεύσιμος τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ σε 40 χρόνια, εάν αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου η μέση θερμοκρασία, θα χαθεί το 1/3 των παγετώνων του Θιβέτ.

Ο πληθυσμός της Γης δεν θα έχει επαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό,  θα αυξηθεί από 1 δισ. σε 3,2 δισ. ανθρώπους, ενώ άλλα διακόσια έως εξακόσια εκατ. άνθρωποι θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν από την πείνα.

Ακόμα, θα κινδυνεύσει περίπου το 1/3 των ειδών και θα εξαφανιστεί το 15% έως το 40% των ενδημικών ειδών, στα σημεία με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα έχει ως συνέπεια την έξαρση επιδημιών και ασθενειών.

Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι θα προσβληθούν από δάγκειο πυρετό και δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν από ελονοσία, εκτιμά ο Ρομπέρτο Μπερτολίνι, διευθυντής του Κέντρου Υγείας και Περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στη Βόρεια Αμερική θα αυξηθούν κατά 70% οι επικίνδυνες μέρες με χαμηλό όζον και στην ΕΕ υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν ετησίως οι θάνατοι κατά 86,000 εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας.

Επίσης θα αυξηθούν τα φαινόμενα ξηρασίας και καυσώνων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου