Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Θιβέτ: ρεκόρ θερμοκρασιών το 2009


Οι θερμοκρασίες στο Θιβέτ το 2009, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, από τότε που διατηρούνται  τα αρχεία το 1961, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η περιοχή στα Ιμαλάια είναι εξαιρετικά ευάλωτη στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

Η μέγιστη θερμοκρασία στο Θιβέτ το 2009 ήταν 5,9 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 1,5 βαθμός παραπάνω από το «κανονικό», αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «China Daily».

«Οι μέσες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε 29 παρατηρητήρια έδειξαν ρεκόρ υψηλών τιμών», δήλωσε ο Zhang Hezhen, ειδικός στη περιφερειακή μετεωρολογική υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι η άνοδος των θερμοκρασιών αφορούν και το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Το Θιβέτ, όπου το μέσο υψόμετρο είναι στα 4,000 μέτρα, είναι πολύ ευάλωτο απέναντι στη κλιματική αλλαγή, τονίζουν οι επιστήμονες.

Η υπερθέρμανση ήδη προκαλεί το λιώσιμο των παγετώνων που τροφοδοτούν τα ποτάμια και παρέχουν νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η περιοχή λειτουργεί ως «μεγεθυντικός φακός» για την παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη, δήλωσε ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κίνας, Zheng Guoguang.

«Η επίδραση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου, έχει επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων και τη συρρίκνωση των παγετώνων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα της στάθμης των υδάτων στις λίμνες του Θιβέτ. Αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση εκατομμύρια άνθρωποι στην δυτική Κίνα θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλημμύρες βραχυπρόθεσμα και οι περιοχές με ξηρασία μακροπρόθεσμα», τόνισε ο  Zheng Guoguang.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου