Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Απεσύρθη μελέτη για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών


Οι επιστήμονες αναγκάστηκαν να αποσύρουν μελέτη, που αναφερόταν στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη αφού εντόπισαν λάθη που τους οδηγούσαν σε εσφαλμένα συμπεράσματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

H εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε το 2009 στο περιοδικό Nature Geoscience, η οποία επιβεβαίωνε τα συμπεράσματα της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) το 2007.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από τα τελευταία 22,000 χρόνια και προέβλεψαν ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα είναι από 7cm μέχρι 82cm, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ο επιστήμονας Mark Siddall, από το Πανεπιστήμιο του Bristol δήλωσε ότι η συγκεκριμένη μελέτη «ενισχύει την εμπιστοσύνη σε εκείνα που υποστηρίζει η IPCC».

Η IPCC υποστηρίζει ότι το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών μπορεί να ανέβει από 18cm έως 59cm μέχρι το 2100, λόγω της τήξης των παγετώνων.

Πολλοί επιστήμονες επέκριναν την προσέγγιση της IPCC για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Mark Siddall δήλωσε ότι «οι άνθρωποι κάνουν λάθη και λάθη γίνονται στην επιστήμη».

Στην εν λόγω μελέτη υπάρχουν δύο ξεχωριστά τεχνικά λάθη, τα οποία εντόπισαν οι επιστήμονες μετά τη δημοσίευση της μελέτης, επισήμανε ο ίδιος.

Κατά συνέπεια θα συνταχθεί εκ νέου η μελέτη γιατί η παλιά οδηγούσε σε λανθασμένα συμπεράσματα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου