Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

H κλιματική αλλαγή απειλεί το Νείλο


Επιστήμονες προειδοποιήσαν την κυβέρνηση της Αιγύπτου, ότι η άνοδος της στάθμης της Μεσογείου λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προκαλεί την είσοδο θαλασσινού νερού στο Δέλτα του Νείλου, μετατρέποντας το συγκεκριμένο πολύτιμο παράδεισο σε υφάλμυρο ερημότοπο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η στάθμη της θάλασσας ανυψώθηκε 20 εκατοστά και πολλοί αγρότες έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Άλλοι πάλι τα καλύπτουν με άμμο για να εμποδίσουν τη διαπότιση του εδάφους με αλμυρό νερό.

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στην ακτή της Αλεξάνδρειας, για λογαριασμό της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, προβλέπει ότι το εν λόγω φαινόμενο θα επιδεινωθεί.

«Μέχρι το 2025 αναμένεται άνοδος του επιπέδου της θάλασσας κατά 30 εκατοστά, πλημμυρίζοντας περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα» προειδοποίησαν οι συντάκτες της έκθεσης. «Ως αποτέλεσμα, πάνω από μισό εκατομμύριο κάτοικοι ενδέχεται να εκτοπιστούν και περίπου 70.000 θέσεις εργασίας ίσως χαθούν».

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία του Δέλτα του Νείλου, υπολογίζεται ότι περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν «κλιματικοί πρόσφυγες».

Το 2007 η κατασκευαστική εταιρεία Hamza, πρότεινα την κατασκευή ενός τεράστιου υδατοστεγούς τείχους, το οποίο θα απομόνωνε τη θάλασσα από το ποτάμι, ανεβάζοντας τις όχθες κατά 2 μέτρα.

Εκκρεμεί όμως ακόμα η απόφαση, λόγω ότι το εν λόγω σχέδιο θα μπορούσε να καταστρέψει τα παραθαλάσσια θέρετρα ή ακόμα να προκαλέσει νέα περιβαλλοντικά προβλήματα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου