Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Το ΔΝΤ έρχεται Αθήνα...


Μπορεί να θέλουμε να αποφύγουμε τον δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν θα γλυτώσουμε από τον ασφυκτικό έλεγχο στελεχών του. Όπως έγινε γνωστό την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τετάρτη, 7 Απριλίου), κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έρθει στην Αθήνα , το οποίο θα έχει επαφές με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού θα βρεθούν στην Ελλάδα για «τεχνική βοήθεια» σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού. Ωστόσο, θεωρείται σίγουρο ότι επί τάπητος θα τεθούν και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν έρθει στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, στο πλαίσιο των διαδικασιών για την κατάρτιση της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία (θα ανακοινωθεί στις 5 Μαΐου).

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα το μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ, εν όψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου.

Πάντως η ασάφεια για το αν τελικά η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται μόνη της, ή θα αναγκαστεί να κάνει χρήση της συμφωνίας για κοινή βοήθεια Βρυξελλών και ΔΝΤ, διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το κόστος κρατικού δανεισμού.

Τη Μ.Πέμπτη(01/04), το spread στο 10ετές ομόλογο ανήλθε μέχρι τις 352 μονάδες και ουσιαστικά, αυτό που έγινε τις τελευταίες ημέρες είναι η αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα προ της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου αποφασίστηκε ο μηχανισμός στήριξης.



Νέα ελληνική πρόταση

Κυβερνητικά στελέχη βλέποντας την ασάφεια που προκαλεί η εμπλοκή του ΔΝΤ, κάτι που έχει επισημανθεί και από ευρωπαίους της κομισιόν φέρονται να προετοιμάζουν μία νέα πρόταση για τον μηχανισμό στήριξης, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να είναι «καθαρά» ευρωπαϊκός (χωρίς, δηλαδή, τη συμμετοχή του ΔΝΤ) και να είναι πιο γρήγορος, ώστε η ενεργοποίησή του να γίνεται με απόφαση της Κομισιόν και όχι με ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

'Ομως ακόμα και αν η ελληνική πρόταση τύχει αποδοχής και σε αυτήν την περίπτωση θα αποτελεί έσχατη λύση. Ο ευρωπαϊκός δανεισμός θα πραγματοποιηθεί μόνο αν η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί ή ακόμα χειρότερα αντιμετωπίσει ζήτημα ρευστότητας και τεθεί θέμα στάσης πληρωμών.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου