Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ο φετινός Απρίλιος ο θερμότερος μήνας στην ιστορία


Ο φετινός Απρίλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη διαμορφώθηκε στους 14,5 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), η μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στον ωκεανό και στη ξηρά τον περασμένο μήνα, ήταν κατά 0,76 βαθμούς Κελσίου, μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, 13,7 βαθμούς Κελσίου.

Οι χώρες που είχαν υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο τους, ήταν ο Καναδάς, η Αλάσκα, οι ανατολικές ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νότια Ασία, η βόρεια Αφρική και η βόρεια Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το πρώτο τετράμηνο του έτους ήταν το πιο ζεστό (13,3 βαθμοί Κελσίου) που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, από τότε που κρατιούνται τα αρχεία με τις θερμοκρασίες.

Οι χώρες που σημείωσαν χαμηλότερες του μέσου όρους τους θερμοκρασίες, ήταν η Μογγολία, η Αργεντινή, η ανατολική Ρωσία, οι δυτικές ΗΠΑ και η Κίνα.

Σύμφωνα με τη ΝΟΟΑ, οι πάγοι στην Αρκτική θάλασσα κάλυψαν μια συνολική έκταση 14,7 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2,1% μικρότερη από από το μέσο όρο της περιόδου 1979-2000.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό εξασθένησε τον Απρίλιο και αναμένεται η επίδραση αυτή να συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο, αναφέρει σε έκθεση της η  ΝΟΟΑ.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν το φαινόμενο Ελ Νίνιο, συνέβαλε στην άνοδο των θερμοκρασιών το 2009, αφού χαρακτηρίστηκε το 5ο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην ιστορία.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου