Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ωκεανός κάλυπτε το ένα τρίτο της επιφάνειας του Άρη


Ένας πολύ μεγάλος ωκεανός, στα γήινα πρότυπα, κάλυπτε την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με αποτελέσματα νέας έρευνας. Η ανακάλυψη αυτή ίσως δώσει νέα δεδομένα στην εξερεύνηση για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ωκεανός βρισκόταν στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη και είχε συγκεντρωμένη ποσότητα νερού, 10 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που διαθέτουν όλοι οι ωκεανοί της Γης, μαζί. Το ερώτημα της ύπαρξης νερού στον Άρη διερευνάται εδώ και πολύ καιρό, αν και πολλοί θεωρούν ότι η δημιουργία κοιλάδων ποταμών μπορεί να οφείλεται ακόμα και στη ηφαιστειακή δραστηριότητα του πλανήτη.

Η αποκαλυπτική έρευνα δημοσιεύθηκε στo επιστημονικό περιοδικό "Nature Geo-science". Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο βάσισαν τα ευρήματά τους σε μια έρευνα για "δέλτα" ποταμών καθώς και για δίκτυα ροής νερού σε κοιλάδες. Αναγνώρισαν 52 περιοχές με "δέλτα", τα οποία τροφοδοτούνταν από συστήματα ποταμών. Όλα αυτά μαζί τροφοδοτούσαν τον τεράστιο ωκεανό, ο οποίος κάλυπτε το 36% του Άρη και διέθετε 30 εκατομμύρια κυβικά μίλια νερού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε μία άλλη σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο "Journal of Geophysical Research", αναφέρθηκε ότι αναγνωρίστηκαν περίπου 40.000 κοιλάδες ποταμών στον πλανήτη. Πολλοί ερευνητές εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρχουν παγωμένα αποθέματα νερού κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Σίγουρα, νέες ανακαλύψεις θα ρίξουν περισσότερο φως στο ζήτημα, το οποίο μπορεί να αποτελέσει κλειδί στην έρευνα για την ύπαρξη μορφών ζωής στον Άρη.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου