Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ιμαλάια: απειλείται η «στέγη του κόσμου»


Το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων των γύρω περιοχών, αναφέρει μελέτη επιστημόνων, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ήδη προκαλεί το λιώσιμο των παγετώνων που τροφοδοτούν τα ποτάμια και παρέχουν νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Αν συνεχιστεί το λιώσιμο των παγετώνων, θα υπάρξουν επιπτώσεις στις καλλιέργειες και στην παραγωγή τροφίμων, αφού υπάρχει κίνδυνος να στερέψουν οι πηγές.

Επίσης, οι κάτοικοι θα βρεθούν βραχυπρόθεσμα αντιμέτωποι με τις πλημμύρες και μακροπρόθεσμα με τη ξηρασία.

Περισσότερο από 1,4 δις άνθρωποι εξαρτώνται από τα νερά των ποταμών Indus, Ganges, Brahmaputra, Yangtze και Yellow.

Η άρδευση των καλλιεργειών τους εξαρτάται από ένα μεγάλο μέρος από το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια. Ορισμένες περιοχές εξαρτώνται περισσότερο από τις βροχοπτώσεις παρά από τους παγετώνες.

Στην περίπτωση που αυτοί εξακολουθούν να λιώνουν, κάποια στιγμή στο μέλλον θα στερέψουν τα ποταμιά και οι πηγές που βρίσκονται στις γύρω περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στη σίτιση των κατοίκων.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα Ιμαλάια ως «υδάτινους πύργους του κόσμου».

«Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη προκαλεί τη τήξη των πάγων και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποφευχθούν τα αρνητικά σενάρια των επιστημόνων» αναφέρεται στην μελέτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, το 4,5% του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει πρόβλημα σίτισης .

Για να υπάρχει ασφάλεια στα τρόφιμα θα πρέπει να υπάρχει κλιματική ασφάλεια, καθώς τα δύο ζητήματα συνδέονται μεταξύ τους.

Τα Ιμαλάια είναι μια εξαιρετικά ευάλωτη περιοχή στην παγκόσμια υπερθέρμανση.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου