Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ξεκίνησε η "Αποστολή στον Άρη"


Ξεκίνησε το μεγάλο πείραμα της «Αποστολής στον Άρη» την Πέμπτη (3/6), όπου 6 εθελοντές θα περάσουν περίπου 1,5 χρόνο κλειδωμένοι σε ένα διαστημόπλοιο μέσα σε ρωσικό εργοστάσιο.

Το ασυνήθιστο πείραμα, το Mars 500, θα μελετήσει κατά πόσο είναι εφικτό να ταξιδέψει ο άνθρωπος μέχρι τον Άρη, με άλλα λόγια πόσο μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα σε ένα ταξίδι τόσο μακρινό.

Αν και οι συμμετέχοντες δεν θα βιώσουν τη βαρύτητα ή την υψηλή ραδιενέργεια στα ίδια επίπεδα με αυτά που θα συναντούσαν σε ένα κανονικό ταξίδι στον Άρη, εν τούτοις οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα είναι ακριβές αντίγραφο.

Το πλήρωμα αποτελείται από τρεις Ρώσους, έναν Κινέζο, έναν Γάλλο και έναν Ιταλό, οι οποίοι θα περάσουν 520 μέρες κλειδωμένοι  σε ένα κανονικό διαστημόπλοιο που έχει κατασκευαστεί και βρίσκεται στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής στη Μόσχα.

Το «ταξίδι» περιλαμβάνει όχι μόνο την απόσταση Γης – Άρη, αλλά και την προσγείωση στον Κόκκινο πλανήτη, καθώς και τα «πρώτα βήματα» στην επιφάνεια του.

Ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα της υπόθεσης είναι ότι οι εθελοντές δεν είναι αστροναύτες άλλα «συνηθισμένοι» άνθρωποι που έχουν επιλεχθεί με βάση τις σωματικές και τις διανοητικές τους ικανότητες.

Στους εθελοντές δόθηκαν προμήθειες, οι οποίες δεν θα ανανεωθούν για τον επόμενο 1,5 χρόνο, ενώ στα μισά, οι τρεις από αυτούς θα «προσγειωθούν» στον Άρη και θα «περπατήσουν» στην επιφάνεια του.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου