Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Η παράνομη εξόρυξη χρυσού απειλεί φυλή του Αμαζονίου


Το θάνατο έξι ιθαγενών σε απομακρυσμένη περιοχή του Αμαζονίου, που εικάζεται πως προήλθε από μόλυνση ποταμού από παράνομη εξόρυξη χρυσού, εξετάζουν εισαγγελείς στη Βενεζουέλα.

Οι εισαγγελείς μετέβησαν αυτή την εβδομάδα στο Παρίμα Μπι, ένα χωριό στην περιοχή του Αμαζονίου, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, όπου με τη βοήθεια μεταφραστών, μίλησαν στους πρεσβύτερους του χωριού για το θάνατο έξι μελών της φυλής.

«Φαίνεται ότι ο θάνατος ενός από τους αρχηγούς της φυλής, στο χωριό Μομόι και τριών γυναικών προκλήθηκε από ρύπανση στην περιοχή εξαιτίας της παράνομης μεταλλευτικής δραστηριότητας», ανακοίνωσε την Παρασκευή (16/04) το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, δύο νεαρά μέλη της φυλής, δολοφονήθηκαν καθώς άγνωστοι τα ψέκασαν με ένα υγρό. Πάντως δεν διευκρινίστηκε πότε επήλθαν αυτοί οι θάνατοι και εάν συνδέονται με τους υπολοίπους.

Οι Γιανομάμι, με 30.000 μέλη είναι η μεγαλύτερη φυλή του Αμαζονίου και ζουν ανάμεσα στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία. Μέχρι πριν από 50 χρόνια, είχαν περιορισμένη επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του προέδρου Ούγκο Τσάβες για τη φυλή των Γιανομάμι, έχει φέρει ραγδαίες αλλαγές στην καθημερινότητα των μελών της.

Περίπου 30 γιατροί έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο δάσος, κοντά στα σύνορα, στην πλευρά της Βενεζουέλας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα εκμάθησης γραφής, ανάγνωσης και αγροτικής εκπαίδευσης.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου