Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Δέκα εξωγήινες επαφές απομυθοποιούνται

Η αυτοψία του εξωγήινου από τη συντριβή του Roswell

Πολλοί από τους μακρόχρονους ερευνητές των ασυνήθιστων φαινομένων δεν αμφιβάλλουν για το γεγονός ότι υπάρχουν άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, UFO. Βέβαια, το "άγνωστης ταυτότητας" σημαίνει απλώς πως αυτό που είδαν οι αυτόπτες μάρτυρες δεν αναγνωρίστηκε αυτομάτως από αυτούς τη στιγμή που το είδαν και κάτω από τις συνθήκες που το είδαν.

Όσον αφορά στις επαφές με εξωγήινους συχνά η εξήγηση δε βρίσκεται στους ουρανούς αλλά στο νου μας. Οι άνθρωποι είναι πλάσματα που αναζητούν μοτίβα και οι εγκέφαλοί μας προσπαθούν απεγνωσμένα να βγάλουν νόημα για πράγματα που δεν μπορούμε αμέσως να αναγνωρίσουμε. Συχνά είμαστε σωστοί στις αξιολογήσεις μας για όσα βλέπουμε και βιώνουμε, αλλά πολλές φορές απλά παρανοούμε, καταλαβαίνουμε λάθος ή δε θυμόμαστε καλά.

Όσοι ισχυρίζονται ότι είχαν επαφή με εξωγήινους ή ότι είδαν UFO πολλές φορές γελοιοποιούνται και τους βγάζουν τρελούς αλλά στην πραγματικότητα όλοι μας έχουμε το ίδιο είδος εγκεφάλου που μπορεί να κάνει λάθη. Ενώ κάποιοι αναζητούν τις σκεπτικιστικές ή τις επιστημονικές εξηγήσεις, κάποιοι άλλοι αποφασίζουν πως εφόσον δεν μπορούν να εξηγήσουν κάτι, δεν μπορεί να εξηγηθεί και από κανέναν άλλο και συνεπώς η εμπειρία τους είναι μυστηριώδης και ανεξήγητη.

Στη συνέχεια θα δούμε δέκα περιπτώσεις από ισχυριζόμενες επαφές με εξωγήινους για τις οποίες έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες απομυθοποίησης κατά τη διάρκεια των χρόνων. Το κατά πόσο αυτές οι εξηγήσεις είναι ή όχι ικανοποιητικές είναι κάτι το οποίο από κάποιους ερευνητές εξακολουθεί να συζητείται.



10: Εξωγήινοι Μηχανικοί

Η ιστορία: η επιστήμη δε μπορεί να εξηγήσει πως κατασκευάστηκαν οι μεγάλες πυραμίδες της Αιγύπτου. Λόγω της ακριβούς τους τοποθέτησης και του σχεδιασμού τους θα πρέπει να κατασκευάστηκαν από εξωγήινους χιλιάδες χρόνια πριν.

Η εξήγηση: παρόλο που πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι εκείνοι που ζούσαν στις παλιότερες εποχές, όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, δεν είχαν τα μέσα για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά μηχανικά κατορθώματα χωρίς εξωγήινη βοήθεια, αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, έχουν προταθεί αρκετά εύλογες μέθοδοι για την κατασκευή των πυραμίδων που δείχνουν ότι η υποτιθέμενη εξωγήινη βοήθεια είναι μια περιττή προσθήκη.



9: Ακρωτηριασμοί σε Κοπάδια από Βόδια

Η ιστορία: όταν οι εξωγήινοι επισκέπτες δεν απαγάγουν ανθρώπους, δεν εμφυτεύουν συσκευές σ’ αυτούς και δεν σχηματίζουν κύκλους στα σπαρτά, σφαγιάζουν βόδια είτε για ερευνητικούς σκοπούς ή ακόμα και για σαδιστική ευχαρίστηση. Από τη δεκαετία του 1970 βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα ζώων με ασυνήθιστα ή ανεξήγητα χαρακτηριστικά όπως το ότι ήταν στραγγισμένα από το αίμα του ή τους αφαιρέθηκαν όργανα με χειρουργική ακρίβεια.

Η εξήγηση: η αρπαγή βοοειδών μάστιζε κτηνοτρόφους και αγρότες για χιλιάδες χρόνια, αλλά δεν είχε ποτέ αποδοθεί ο θάνατός τους σε εξωγήινους. Ερευνητές έδειξαν πως τα μυστηριώδη χαρακτηριστικά που συναντούνται στα πτώματα είναι στην πραγματικότητα αρκετά κοινά και προκαλούνται από φυσικές διαδικασίες αποσύνθεσης και από επιθέσεις οργανισμών που τρέφονται από πτώματα. Είναι ωστόσο εντυπωσιακό το ότι τα ίδια αυτά φαινόμενα δεν έχουν αποδοθεί μονάχα σε εξωγήινους αλλά και σε σατανικές σέκτες καθώς και στο τρομακτικό πλάσμα chupacabra της ισπανικής λαϊκής παράδοσης.



8: Περιοχή 51
Η ιστορία: η περιοχή 51 είναι εκεί που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών φυλάσσει και μελετά εξωγήινα σώματα και σκάφη, συμπεριλαμβανομένων των εξωγήινων πιλότων της συντριβής στο Roswell. Κάποιοι λένε ακόμα ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μια επίσημα εγκεκριμένη βάση προσγείωσης για διαστημόπλοια.

Η εξήγηση: το σίγουρο γεγονός είναι πως το κοινό δεν ξέρει και πολλά για το τι ακριβώς συμβαίνει στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά στην αποξηραμένη λίμνη Groom της Νεβάδα (η περιοχή είναι γνωστή, αν και όχι επίσημα, ως περιοχή 51). Είναι μια άκρως μυστική στρατιωτική βάση και υπάρχουν ασφαλώς τελείως νόμιμοι και δικαιολογημένοι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί λόγοι για να κρατούνται οι σκοποί της βάσης μυστικοί χωρίς να είναι αναγκαίο να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτούς οι οποιεσδήποτε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με UFO. Ο ανταποκριτής Leslie Stahl πρότεινε ότι η περιοχή μπορεί να αποτελεί έδαφος για την απόρριψη τοξικών αποβλήτων. Δεν υπάρχει λόγος για να υποθέτει κανείς ότι στη βάση αυτή συμβαίνει κάτι το εξωγήινο, αλλά όπου υπάρχει μυστικότητα αναπτύσσεται συνωμοσιολογία.



7: Κύκλοι στα Σπαρτά

Η ιστορία: οι εξωγήινοι είναι η πιο πιθανή εξήγηση για τους μυστηριώδεις κύκλους και τα άλλα σχέδια που κάποιες φορές εμφανίζονται σε φάρμες αγροτών. Αποτελούν κάποιου είδους σημάδια ή μηνύματα που οι άνθρωποι δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκρυπτογραφήσουν.

Η εξήγηση: πέρα από τις ταινίες όπως η γνωστή ταινία Οιωνός, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι κύκλοι στα σπαρτά έχουν γίνει από εξωγήινους. Η μέχρι στιγμής καλύτερη γήινη εξήγηση είναι οι φάρσες και είναι πιο εύλογη από την υπόθεση πως εξωγήινοι ταξιδεύουν και έρχονται από τα μακρινό διάστημα στη Γη μονάχα για να ισιώσουν το σιτάρι σε αγγλικές και αμερικάνικες φάρμες δημιουργώντας κάποιου είδους πληροφορίες (θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως εάν οι εξωγήινοι είναι ανώτατης ευφυΐας θα είχαν αντιληφθεί πως τα μηνύματά τους δεν είναι κατανοητά και θα επέλεγαν έναν πιο ευθύ τρόπο επικοινωνίας).



6: Το Πρόσωπο στον Άρη

Η ιστορία: στον Άρη μπορεί να βρεθεί απόδειξη για το ότι υπάρχει ζωή στο σύμπαν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Richard Hoagland, συγγραφέα του βιβλίου Τα Μνημεία στον Άρη: Μια Πόλη στην Άκρη του Παντοτινού (The Monuments of Mars: A City on the Edge of Forever). Σύμφωνα με τον Hoagland, φωτογραφίες της NASA που έχουν ληφθεί από την περιοχή Κυδωνία του Άρη απεικονίζουν ένα ανθρωπόμορφο πρόσωπο. Κατά τον Hoagland, αυτό θα πρέπει να κατασκευάστηκε από ευφυή όντα και υποδηλώνει πως υπάρχουν ή υπήρξαν εξωγήινες πόλεις στον Άρη.

Η εξήγηση: το Πρόσωπο στον Άρη αποτελεί παράδειγμα της φαντασίας και της προκατειλημμένης σκέψης. Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν μια περιοχή η οποία ασαφώς μοιάζει με πρόσωπο πάρθηκαν από τον Viking 1 το 1976. Από τότε, έχουν ληφθεί πολύ καλύτερες φωτογραφίες (π.χ. από τον Mars Global Surveyor του 1998). Δείχνουν ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα διαβρωμένη και πως το πρόσωπο ήταν απλά ο συνδυασμός χαμηλής ανάλυσης στην εικόνα και της επίδρασης του φωτός και της σκιάς.



5: Η ταινία με την Eξωγήινη Aυτοψία

Η ιστορία: το συμβάν στο Roswell έλαβε τεράστια δημοσιότητα το 1995 όταν βγήκε στο φως μια χαμηλής ποιότητας ασπρόμαυρη κινηματογράφηση. Το άκρως απόρρητο φιλμ (που είχε τραβηχτεί από το στρατό και έδειχνε μια μεταθανάτια ανατομή ενός εξωγήινου σώματος) θεωρήθηκε ως στοιχείο για έναν ισχυρισμό που ήδη υπήρχε σχετικά με την υπόθεση των UFO: ότι είχαν ανακτηθεί εξωγήινα σώματα από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εξήγηση: λίγο μετά από την προβολή της εξωγήινης αυτοψίας από το κανάλι Fox εγέρθηκαν σοβαρές αμφιβολίες για την αυθεντικότητα της ταινίας. Οι σκεπτικιστές (ακόμα και αρκετοί ερευνητές των UFO) χαρακτήρισαν το φιλμ ως απάτη, τονίζοντας αναχρονισμούς και ασυνέπειες στην ταινία. Ωστόσο, επειδή υπήρχαν λίγα στοιχεία για το συμβάν στο Roswell, πολλοί επέμεναν ότι η αυτοψία ήταν αληθινή. Το 2006, ο καλλιτέχνης ειδικών εφέ που δημιούργησε την ταινία, ο Ray Santilli, ομολόγησε πως η ταινία δεν ήταν αυθεντική αλλά αποτελούσε την ανασύνθεση μιας πραγματικής εξωγήινης αυτοψίας που είχε παρακολουθήσει και όπου είχε συμπεριλάβει μονάχα κάποια αυθεντικά καρέ. Από τότε η υπόθεση θεωρείται ως απάτη.



4: Ιπτάμενοι Δίσκοι

Η ιστορία: στις 24 Ιουνίου του 1947 ξεκίνησε η σύγχρονη εποχή των UFO όταν έναν άντρας που ονομαζόταν Kenneth Arnold είδε εννέα ιπτάμενους δίσκους να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα κοντά στο βουνό Rainer στην Ουάσινγκτον. Σύντομα και άλλοι άρχισαν να αναφέρουν ότι είδαν παρόμοια UFO.

Η εξήγηση: η φράση ιπτάμενος δίσκος που είναι τόσο οικεία σε όσους ενδιαφέρονται για τα UFO, είναι το αποτέλεσμα ενός λάθους που έκανε ένας δημοσιογράφος. Αφού πήρε συνέντευξη στον Arnold για αυτό που είδε, ο δημοσιογράφος από μια ανατολική εφημερίδα του Όρεγκον ανέφερε πως ο Arnold είδε στρογγυλά εναέρια αντικείμενα (στην πραγματικότητα είχε πει ότι είχαν το σχήμα ημισελήνου). Ο Arnold είχε πει πως τα αντικείμενα έπλεαν στον αέρα, σαν έναν δίσκο όταν αναπηδάει πάνω από το νερό και όχι ότι αυτά που είδε έμοιαζαν με δίσκους. Ωστόσο, αυτή η ερμηνεία του δίσκου παρέμεινε, προτρέποντας πολλούς αυτόπτες μάρτυρες (και φαρσέρ) να επαναλάβουν την ίδια λανθασμένη περιγραφή. Το συμβάν αυτό υποδηλώνει τη μεγάλη σημασία που παίζουν οι υπάρχουσες αντιλήψεις στις θεάσεις των UFO και όπως ρωτάει ο σκεπτικιστής Marty Kottmeyer, για ποιο λόγο θα έπρεπε οι εξωγήινοι να επανασχεδιάσουν τα σκάφη τους για να ταιριάζουν με το λάθος του δημοσιογράφου;



3: Εξωγήινα Εμφυτεύματα
Η ιστορία: ως τμήμα ζοφερών πειραμάτων, εξωγήινοι έχουν εμφυτεύσει διάφορα αντικείμενα σε ανθρώπους που έχουν απαγάγει. Τα θύματα βρήκαν μικρά ξένα αντικείμενα στο σώμα τους και ανακάλυψαν ότι είχαν απαχθεί. Έχουν αποκαλυφθεί διάφορα εξωγήινα εμφυτεύματα και όταν εξετάστηκαν από επιστήμονες βρέθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να καταστραφούν ή ότι προέρχονταν από ύλη που δε βρίσκεται στη Γη.

Η εξήγηση: ο Joe Nickell, αρθρογράφος του περιοδικού Skeptical Inquirer, σημείωσε πως από το 1994 και μετά έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά εμφυτεύματα που είναι αξιοσημείωτα διαφορετικά μεταξύ τους: κάποιο μοιάζει σα μικρό γυάλινο θραύσμα, κάποιο άλλο σαν τριγωνικό κομμάτι μετάλλου, κάποιο σαν νήμα από άνθρακα, κ.λπ. Κανένα από αυτά δεν βρέθηκε στον εγκέφαλο ή στη ρινική κοιλότητα, αντίθετα ανακτήθηκαν από άκρα όπως τα δάκτυλα των ποδιών, τα χέρια, τις κνήμες, το εξωτερικό αυτί, κ.λπ. Κάποια συνοδεύονταν από ουλές ενώ κάποια άλλα όχι. Όπως γνωρίζουν οι γιατροί, ένα ξένο αντικείμενο μπορεί να εισέλθει στο σώμα χωρίς να γίνει αντιληπτό, όπως κατά τη διάρκεια μιας πτώσης ή όταν τρέχει κανείς με γυμνά πόδια στην άμμο ή στο γρασίδι, ακόμα και ως θραύσμα ενός μεγαλύτερου αντικειμένου που έχει σφηνώσει στην περιοχή. Διάφοροι άνθρωποι έχουν βρει πολλά περίεργα πράγματα στο σώμα τους, αλλά μέχρι στιγμής κανένα από αυτά δεν ήταν εξωγήινης προέλευσης.



2: Απαγωγές από Εξωγήινους

Η ιστορία: εκατοντάδες ανθρώπων ισχυρίζονται ότι απήχθηκαν από εξωγήινους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Υποβλήθηκαν σε βιασμούς, πειράματα και εμφυτεύσεις, καθώς και άλλες σωματικές παραβιάσεις. Αρκετοί διακεκριμένοι ερευνητές όπως ο John Mack από το Harvard, υποστήριξαν τους ισχυρισμούς και έγραψαν βιβλία σχετικά με τα θύματα αυτά.

Η εξήγηση: υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τις εμπειρίες απαγωγής από εξωγήινους. Κάποιες από τις εμπειρίες αυτές αποκαλύπτονται μετά από χρόνια, κατά τη διάρκεια ψυχολογικών θεραπειών ή άλλων ζητημάτων. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι κατά τη διάρκεια θεραπείας από αμελείς ψυχοθεραπευτές μπορούν να ανακτηθούν λανθασμένες μνήμες. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι μπορεί να οδηγηθούν να πιστέψουν ότι τους είχαν απαγάγει ή κακομεταχειριστεί ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Κάποιοι άλλοι ερευνητές έχουν δείξει ότι μια κοινή ψυχολογική διεργασία που λέγεται υπνωτική παράλυση μπορεί να ερμηνευτεί λανθασμένα ως απαγωγή από εξωγήινους.



1: Το Συμβάν στο Roswell

Η ιστορία: η πιο διάσημη συντριβή UFO στην ιστορία έγινε το 1947 σε ένα ράντζο έξω από το Roswell, μια σκονισμένη πόλη του Νέου Μεξικό. Μυστηριώδη συντρίμμια και εξωγήινα σώματα ανακτήθηκαν από τη συντριβή αυτή αλλά συγκαλύφθηκαν από την κυβέρνηση.

Η εξήγηση: πραγματικά υπήρξε συγκάλυψη σχετικά με τη συντριβή έξω από το Roswell, αλλά οι αρχές δεν έκρυβαν έναν κατεστραμμένο ιπτάμενο δίσκο αλλά ένα μετεωρολογικό μπαλόνι από ένα κρυφό κατασκοπικό πρόγραμμα που λεγόταν σχέδιο Mogul. Τα συντρίμμια που περιγράφηκαν από τους αρχικούς αυτόπτες μάρτυρες ταιριάζουν ακριβώς στα μπαλόνια που χρησιμοποιούνταν στο σχέδιο Mogul και οι ιστορίες με τα εξωγήινα σώματα έκαναν την εμφάνισή τους μετά από αρκετό καιρό. Το συμβάν στο Roswell αποτελούσε μία από τις πολλές παρόμοιες λαϊκές ιστορίες για συντριμμένα σκάφη που περιείχαν εξωγήινα σώματα και που κάποιες από αυτές χρονολογούνται μέχρι και πριν από εκατό χρόνια.




Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: Αμαλία Τσακίρη, για το ESOTERICA.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου