Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Άνυδρο το εσωτερικό της Σελήνης, σύμφωνα με νέα έρευνα


Το βραχώδες εσωτερικό της Σελήνης είναι πολύ ξερό για να έχει διακρατήσει νερό (ή ζωή σε αυτό). Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και μελετά τα ισότοπα χλωρίου που περιέχονταν στα δείγματα των σεληνιακών βράχων, που έφεραν στη Γη οι αποστολές «Απόλλων» στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70.

Οι ερευνητές, υπό τον γεωχημικό Ζάκαρι Σαρπ του πανεπιστημίου του Νέο Μεξικό, ανέλυσαν τα ισότοπα χλωρίου, για να δουν αν υπήρχαν ενδείξεις ότι στα αρχέγονα σεληνιακά βράχια υπήρχε υδρογόνο.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη θεωρία, ένα ουράνιο σώμα με το μέγεθος του Άρη συγκρούστηκε με τη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και από τα κατάλοιπα της σύγκρουσης που εκτοξεύτηκαν στο διάστημα, σταδιακά σχηματίστηκε η Σελήνη, η οποία ψυχράνθηκε και στερεοποιήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Πριν ψυχθεί, ένας καυτός ωκεανός μάγματος από λιωμένους βράχους υπήρχε στην επιφάνειά της.

Οι ερευνητές μελέτησαν την αναλογία των ισοτόπων του χλωρίου (χλώριο 37 προς χλώριο 35) για να δουν αν είναι ίδια με αυτή της Γης, τα αρχαία πετρώματα της οποίας περιείχαν στο εσωτερικό τους αρκετό νερό, το οποίο στη συνέχεια, μέσα από πολύπλοκες γεωφυσικές διαδικασίες, έγινε υδρατμοί και πέφτοντας στη Γη ως βροχή, αποτέλεσε τους πρώτους ωκεανούς του πλανήτη μας.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι δεν ίσχυε κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Σελήνης. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σεληνιακοί βασάλτες του μάγματος (ηφαιστειακή λάβα) που κρυσταλλοποιήθηκαν όταν έπεσε η θερμοκρασία στη Σελήνη, δεν περιείχαν καθόλου νερό διαλυμένο στο εσωτερικό τους.

Βρέθηκε ότι το σεληνιακό υδρογόνο (βασικός δείκτης για την ύπαρξη νερού) είναι 10.000 έως 100.000 φορές λιγότερο σε σχέση με το υδρογόνο της Γης. Αυτό σημαίνει ότι η Σελήνη πάντα υπήρξε υπερβολικά ξερή για να έχει σημαντική ποσότητα νερού και να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή.

Σημειώνεται ότι κατά τις πρώτες αναλύσεις των δειγμάτων των αποστολών «Απόλλων», δεν είχαν βρεθεί ίχνη νερού και οι γεωλόγοι θεώρησαν τη Σελήνη ξερή. Ωστόσο, μετά το 2008 νέες επιστημονικές εκτιμήσεις (με σημαντικότερη το 2010 του Φράνσις ΜακΚάμπιν του αμερικανικού Ινστιτούτου Κάρνεγκι) ανέφεραν ότι ο δορυφόρος της Γης έχει τουλάχιστον 100 φορές περισσότερο νερό από ό,τι θεωρείτο. Κάτι ανάλογο έδειξαν και οι παρατηρήσεις του διαστημικών σκαφών (όπως του ινδικού «Τσαντραγιάαν-1») που εντόπισαν αποθέματα πάγου κοντά στο βόρειο πόλο της Σελήνης.

Από την πλευρά του, ο δρ Σαρπ παραδέχτηκε ότι τα δικά του πορίσματα έρχονται σε σύγκρουση με τις προηγούμενες επιστημονικές εκτιμήσεις, ενώ για τον σεληνιακό πάγο είπε ότι πιθανότατα προέρχεται από την πτώση παγωμένων κομητών πάνω στο φεγγάρι.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου