Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Χωρισμένη στα δύο η Ευρώπη για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας


Επί τάπητος θα τεθεί, μετά από πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας, το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας έως το 2013, το οποίο διχάζει την ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα περισσότερα κράτη μέλη, εκτός από τη Σλοβακία και την Εσθονία, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την επανέναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ.

Αρκετές χώρες θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για τη δημιουργία και την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ιδιαίτερα αρνητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος στο Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο τόνισε ότι η γαλλογερμανική συμφωνία έχει δυσαρεστήσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη, καθώς αισθάνονται ότι βρέθηκαν προ τετελεσμένου.

«Στην ΕΕ αποφασίζουν 27 χώρες και όχι δύο», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζ. Άσελμπορν και σημείωσε ότι η διαδικασία αλλαγής της συνθήκης θα μπορούσε να αφήσει την ΕΕ για χρόνια προσκολλημένη στα προβλήματά της.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία είναι αποφασισμένη σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής να πείσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, να δώσουν εντολή στον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ να παρουσιάσει, εντός των προσεχών μηνών, προτάσεις για αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, η Γερμανία απαιτεί την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή σκληρών πολιτικών κυρώσεων προς τα δημοσιονομικώς απείθαρχα κράτη μέλη, όπως π.χ. η απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα συμβούλια υπουργών και η ελεγχόμενη πτώχευση μιας χώρας μέλους του ευρώ.

Εξάλλου, η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας συνδέεται, κατά την άποψη του Βερολίνου, και με το ζήτημα της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ, το οποίο επίσης θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, στη συνάντηση που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στις 18 Οκτωβρίου, στο Ντοβίλ της Γαλλίας, η κ. Μέρκελ συναίνεσε στην πρόταση του κ. Σαρκοζί περί δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Γαλλία θα συμφωνήσει στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας έως το 2013.

Υπέρ της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης έχουν ταχθεί οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία, Όλι Ρεν, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτιμούσε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ, χωρίς να χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας. (σ.σ. Ο υφιστάμενος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης που αποφάσισαν οι «27» τον περασμένο Μάιο, λήγει το 2013).



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου