Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Η Κίνα παραδέχτηκε ότι είναι 1η σε εκπομπές ρύπων


Η Κίνα παραδέχτηκε την Τρίτη ότι είναι η πρώτη χώρα σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επιβεβαιώνοντας όλα όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες τα τελευταία δυο χρόνια.

Ειδικότερα, αν και «ομολόγησε» ότι συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή, η Κίνα υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να συνεχίσει να αυξάνει τις εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι δηλώσεις έγιναν δια στόματος του Κινέζου διαπραγματευτή για το κλίμα, Xie Zhenhua, ο οποίος προετοίμαζε το έδαφος για τη στάση που θα κρατήσει η χώρα του στη σύνοδο του Κανκούν, που ξεκινά στις 29 Νοεμβρίου.

Επιστήμονες και περιβαλλοντικοί οργανισμοί υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι από το 2006 η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε εκπομπές ρύπων, ωστόσο το Πεκίνο επέμενε πως «χρειαζόταν περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο».

Σήμερα η Κίνα παραδέχτηκε ότι είναι η 1η χώρα σε εκπομπές ρύπων, συνεχίζοντας ωστόσο να ισχυρίζεται ότι «οι πλούσιες χώρες έχουν ιστορική ευθύνη οπότε πρέπει να επιτρέψουν στα φτωχότερα κράτη να αναπτύξουν τις οικονομίες τους και να αυξήσουν τις εκπομπές τους».

«Είμαστε πρώτοι σε εκπομπές ωστόσο οι πρώτες χώρες είναι εκείνες που πρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις αφού έχουν συμβάλλει περισσότερο στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κινέζος διαπραγματευτής, δίνοντας μια πικρή γεύση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στη Σύνοδο του Κανκούν.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου