Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Οι κλιματικοί πρόσφυγες θα φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο


Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, η μείωση των βροχοπτώσεων, η αλλαγή του καιρού και η συρρίκνωση των αγροτικών εκτάσεων αναμένεται να δημιουργήσουν ένα δισεκατομμύριο κλιματικούς πρόσφυγες τα επόμενα 90 χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο του Κανκούν.

Οι συντάκτες της έκθεσης δεν αφήνουν  πολλές ελπίδες για τη σωτηρία του πλανήτη σε περίπτωση που δεν υπάρξει δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, ενώ προειδοποιούν ότι τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι μελλοντικά δεν θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό εξαιτίας της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου.

«Το κύριο μήνυμα είναι ότι όσο πλησιάζουμε στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου, τόσο δυσκολότερο θα είναι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», τόνισε σε δηλώσεις του στη Guardian ο δρ. Mark New, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση επισημαίνεται ότι ακόμα και αν υπάρξει δεσμευτική συμφωνία αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η άνοδος της θερμοκρασίας τουλάχιστον κατά 2 βαθμούς Κελσίου είναι αναπόφευκτη αυτόν τον αιώνα.

Ωστόσο οι επιστήμονες περισσότερο απαισιόδοξοι και πολλοί εκφράζουν την άποψη ότι τα επόμενα 50 χρόνια η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 4 (και όχι 2)  βαθμούς Κελσίου, καθώς οι πάγοι θα λιώσουν και η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει.

Σύμφωνα με τον κ. François Gemenne από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Παρισιού, αν το «μαύρο» αυτό σενάριο πραγματοποιηθεί θα δημιουργηθούν πόλεις φαντάσματα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι νησιωτικά κράτη όπως το Τουβαλού και οι Μαλδίβες ήδη κινδυνεύουν με πλημμύρες εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου