Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Τορπίλισε τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη


Αιχμές και από Παμπούκη κατά της κυβέρνησης της ΝΔ 


Πυρά κατά της Ντόρας Μπακογιάννη -λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματός της- εκτόξευσε ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, κατηγόρησε την πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι τορπίλισε το έργο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επειδή είχε αποδεχτεί την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Αν. Ευρώπη, «πράγμα -όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ- που ενόχλησε τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και πάγωσαν οι σχέσεις με την Ελλάδα». Ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ επέρριψε και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο οποίος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα (fast track), που ψηφίστηκε χθες, τόνισε πως δεν υπήρξε καμία αντίδραση όταν τον Ιούλιο του 2009 σημειώθηκε εμπλοκή με ευθύνη της βουλγαρικής πλευράς. Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε τη σημερινή κυβέρνηση να πιέσει διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά τη Βουλγαρία, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό «φιάλη οξυγόνου» για την Ελλάδα.




Ο κ. Παμπούκης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει, παρότι -όπως είπε- «ο δρόμος είναι δύσβατος ρεαλιστικά και είναι γνωστή η αντίδραση της Βουλγαρίας». Επίθεση στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη για το ίδιο θέμα εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, λέγοντας πως «η αρμόδια υπουργός δεν έχει ασχοληθεί σχεδόν καθόλου με τα ζητήματα των αγωγών.

Η χθεσινή συζήτηση επεκτάθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε πως «αν πάρουμε την τρίτη, δεν θα πάρουμε την τέταρτη δόση» και κάλεσε την κυβέρνηση μέσω του κ. Παμπούκη -τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «ευφυέστερο» μεταξύ των υπουργών- να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επαναπροσδιορίσει την εξωτερική μας πολιτική ως προς το δόγμα «η Ελλάδα ανήκει στη Δύση». Με τη φράση «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες. Ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Δύση» απάντησε ο κ. Παμπούκης, αποσπώντας τα χειροκροτήματα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Στο θέμα παρενέβη ο Π. Λαφαζάνης, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει παραδοθεί στην τρόικα», ισχυρισμό τον οποίο αντέκρουσε ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας ότι «δεν αισθάνεται υποτελής» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει αν έχει εναλλακτική λύση αντί του μνημονίου.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου