Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ιρλανδία: "Σφαίρα" για το ΔΝΤ


Η Ιρλανδία παίρνει τη σκυτάλη από την Ελλάδα και τρέχει «σφαίρα» στο ΔΝΤ και το μηχανισμό υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει το ∆ουβλίνο.

Μπορεί να μην της έχει ζητηθεί ακόμη επίσημα, το άλμα στο κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας όμως, είναι τέτοιο που είναι θέμα χρόνου να γίνει η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης µετά την Ελλάδα που θα ζητήσει οικονοµική στήριξη.

Οι αποδόσεις των10ετών κρατικών οµολόγων της «Κέλτικης Τίγρης» εκτοξεύτηκαν χθες πάνω από 9% και τα spreads έφτασαν στο ύψος ρεκόρ των 650 µονάδων βάσης!

Το χρηµατιστήριο του ∆ουβλίνου έκλεισε µε πτώση 1,5%.

Σηµαντική άνοδο σηµείωσαν και τα spreads της Πορτογαλίας που ξεπέρασαν τις 460 µονάδες. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία προκάλεσαν νέες πιέσεις στο ευρώ που υποχώρησε στα 1,37 δολάρια.

«Το άλµα στο κόστος δανεισµού της Ιρλανδίας είναι πολύ σοβαρό», προειδοποίησε ο ιρλανδός υπουργός Οικονοµικών Μπράιαν Λένιχαν, προετοιµάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τη συνέχεια, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη Γερµανία ότι µε την πρόθεσή της να κάνει τις τράπεζες να µοιραστούν το κόστος τυχόν µελλοντικών διασώσεων, συνέβαλε στην άνοδο του κόστους δανεισµού του ∆ουβλίνου.

Με τη γερµανική πρόταση συντάχθηκε χθες και η Γαλλία.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου