Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Κλιματική Αλλαγή: oι ισχυροί του κόσμου δεν βάζουν νερό στο κρασί τους…


Οι διαφωνίες μεταξύ των ισχυρών του κόσμου συνεχίζονται.

Οι ΗΠΑ δεν φαίνονται σε θέση να προχωρήσουν ούτε ένα βήμα παραπάνω από τις δεσμεύσεις τους στην περσινή διάσκεψη της Κοπεγχάγης, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το WWF.

Η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί την ανάγκη επίδειξης εκ μέρους της μετρήσιμων και επαληθεύσιμων αποτελεσμάτων στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών της.

Η ΕΕ μοιάζει ανίκανη να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις προχωρώντας σε αύξηση των στόχων για περιορισμό των εκπομπών στο εσωτερικό των κρατών μελών.

Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, η Βασιλική Ακαδημία του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε νέα επιστημονική έκθεση που δείχνει πως βάσει των σημερινών δεσμεύσεων των κρατών για τη μείωση των εκπομπών, βαδίζουμε με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που μπορεί να φτάσει τους 4ο C έως το 2060.

Σημειώνεται πως ο στόχος που έχουν αποδεχτεί όλα τα κράτη που μετέχουν στις κλιματικές διαπραγματεύσεις είναι ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2ο C.

Και όμως, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των επιστημόνων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων αυξάνονται οι φωνές από μερίδα πολιτικών και επιχειρηματιών που ζητούν χαλάρωση των στόχων για το κλίμα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Δείχνουν να μην κατανοούν όχι μόνο τα μεγάλα οφέλη από τη μετάβαση σε μια πράσινη παγκόσμια οικονομία, αλλά πολύ περισσότερο δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται πως η σωτηρία του κλίματος και του περιβάλλοντος – εν αντιθέσει με αυτήν του χρηματοπιστωτικού τομέα – δεν μπορεί να μπει σε λογικές «εκπτώσεων».

Γιατί αν ξεκινήσει το ντόμινο των κλιματικών επιπτώσεων θα είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει πριν τελειώσει το καταστροφικό του έργο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου