Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

62 εταιρείες στο στόχαστρο της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα


Τον Ετήσιο Οδηγό Καταναλωτών της δημοσίευσε η Greenpeace, παρουσιάζοντας και αξιολογώντας τις πρακτικές 62 εταιρειών ως προς τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, λοιπόν, 33 γαλακτοβιομηχανίες, εταιρείες αλλαντικών και κοτόπουλου παρουσιάζουν βελτίωση στη μη χρήση μεταλλαγμένων, 24 παρουσιάζουν στασιμότητα, ενώ πέντε εταιρείες σημειώνουν πτώση σε ο,τι αφορά τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν.

Τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η έκθεση είναι τα πιστοποιητικά από φορείς ελέγχου και πιστοποίησης για τη χρήση μη μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές και το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων, οι αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια και, τέλος, η πρόθεση να αποτυπωθεί στη συσκευασία του τελικού προϊόντος η χρήση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Ανάλογα, λοιπόν, με τις απαντήσεις των εταιρειών στο σχετικό ερωτηματολόγιο, η Greenpeace κατέληξε στην κατάταξη και έκθεση προόδου σχετικά με το θέμα των μεταλλαγμένων.

Άμεση είναι η ανάγκη για σήμανση και στα ζωικά προϊόντα τονίζεται στην επίμαχη έκθεση, την ίδια στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει να μην δημιουργεί κρατικό σήμα για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Με ανοικτή επιστολή της προς το υπουργείο η Greenpeace καλεί τον υπουργό Μ. Χρυσοχοϊδη να προβεί άμεσα στη δημιουργία του σχετικού σήματος, με στόχο ο καταναλωτής να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει αν θα καταναλώσει μεταλλαγμένα ή όχι.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου