Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ρεκόρ καταγράφει το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία


Νέο ρεκόρ κατέγραψε το 2010 το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, μια εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών τις ερχόμενες δεκαετίες.

«Η τελευταία περίοδος αναφορικά με την απώλεια πάγου στη Γροιλανδία ήταν μοναδική, με το λιώσιμο σε ορισμένες περιοχές να επεκτείνεται ακόμη και 50 ημέρες περισσότερο από το μέσο όρο», εξηγεί ο Dr. Marco Tedesco, επικεφαλής του Cryosphere Processes Laboratory του City College της Νέας Υόρκης, που ηγείται, επίσης, έρευνας που μελετά τις μεταβλητές που επιδρούν στο λιώσιμο των πάγων.

«Το λιώσιμο το 2010 ξεκίνησε πάρα πολύ νωρίς στα τέλη Απριλίου και ολοκληρώθηκε αρκετά αργά, στα μέσα Σεπτεμβρίου».

Η έρευνα, πτυχές της οποίας χρηματοδοτούνται από τη WWF, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ και τη NASA, εξέτασε ανωμαλίες της θερμοκρασίας επιφάνειας βάσει στοιχείων που προέκυψαν από δορυφόρους και παρατηρήσεις εδάφους.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από την αμερικανική επιθεώρηση Environmental Resarch Letters, ο Dr. Tedesco και οι υπόλοιποι συντάκτες σημειώνουν ότι το 2010, οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες ήταν 3,0 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη χιονόπτωση.

Η πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ, κατέγραψε τη θερμότερη άνοιξη και καλοκαίρι από το 1873. Ο γυμνός πάγος εκτέθηκε φέτος νωρίτερα από το μέσο όρο των προηγούμενων ετών, συμβάλλοντας σημαντικά στο αρνητικό ρεκόρ.

«Ο γυμνός πάγος είναι πολύ πιο σκούρος από το χιόνι και απορροφά περισσότερη ηλιακή ενέργεια», εξηγεί ο said Dr. Tedesco. «Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο λιώσιμο των πάγων – και τους οποίους εξετάζουμε – είναι η επίδραση των λιμνών στην επιφάνεια των παγετώνων, η σκόνη και η αιθάλη που υπάρχει στα στρώματα πάγου, καθώς και το πώς νερό που προκύπτει από το λιώσιμο επηρεάζει τη ροή του πάγου προς τον ωκεανό».

Η ειδική της WWF Dr. Martin Sommerkorn σημειώνει πως «η άνοδος της στάθμης των υδάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 36 ίντσες το 2010, κυρίως του λιωσίματος των πάγων. Και δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί: όσο περισσότερο καθυστερούμε τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τόσο το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος των υδάτων θα αυξάνει».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου