Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Μη αναστρέψιμη η υπερθέρμανση του πλανήτη


Το διοξείδιο του άνθρακα που έχει διαχυθεί στην ατμόσφαιρα θα συνεχίσει να αυξάνει την παγκόσμια θερμοκρασία για αιώνες, γεγονός που θα προκαλέσει λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική και άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν εγκαταλείπαμε τα ορυκτά καύσιμα, σταματώντας τις εκπομπές, δεν θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική αλλά και την ερημοποίηση στη βόρεια Αφρική.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, πολλές από τις αρνητικές συνέπειες στο βόρειο ημισφαίρειο είναι αναστρέψιμες.

Σύμφωνα με τον Shawn Marshall, καθηγητή γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Calgary, αυτό σημαίνει ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου «δεν είναι χάσιμο χρημάτων και χρόνου».

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience, βασίστηκε σε κλιματικά μοντέλα και προσομοιώσεις. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ποιές θα είναι οι επιπτώσεις για το κλίμα ακόμα και σταματούσαμε εντελώς τις εκπομπές το 2010 και το 2011.

«Η ατμόσφαιρα ψυχραίνεται γρήγορα όταν μειώνονται τα αέρια του θερμοκηπίου. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια των υδάτων μειώνεται επίσης ωστόσο σε μεγάλα βάθη δεν συμβαίνει το ίδιο», εξήγησε ο καθηγητής Shawn Marshall.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα 1.000 χρόνια η μέση θερμοκρασία στον ωκεανό της Ανταρκτικής θα μπορούσε να ανέβει ακόμα και 5 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που συνεπάγεται λιώσιμο των πάγων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου