Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκία: Εισαγγελέας ζητά προφυλάκιση 180 στρατιωτικών για τη «Βαριοπούλα»


Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση του «Σχεδίου Βαριοπούλα» ζήτησε την προφυλάκιση, για προληπτικούς λόγους, 180 στρατιωτικών που κατηγορούνται για την εμπλοκή τους σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης.

Ο εισαγγελέας έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι, εμπίπτουν στο άρθρο 100 του τουρκικού ποινικού κώδικα που προβλέπει την προφυλάκιση ατόμων για τα οποία υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν στο εξωτερικό, να καταστρέψουν αποδείξεις ή να ασκήσουν πιέσεις σε μάρτυρες.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, των οποίων την προφυλάκιση ζητά ο εισαγγελέας, είναι ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογάν και οι πρώην αρχηγοί του ναυτικού και της αεροπορίας, Οζντέν Ορνέκ και Ιμπραχίμ Φιρτίνα.

Συνολικά 196 άτομα δικάζονται με την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης ή χρήσης βίας προκειμένου να την εμποδίσουν να εκπληρώσει τα καθήκοντά της». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι σχεδίασαν το 2003 μια σειρά από αποσταθεροποιητικές ενέργειες, όπως επιθέσεις εναντίον τζαμιών και τη συντριβή ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εμπλοκής με ελληνικό μαχητικό, με σκοπό να δημιουργήσουν χαοτικό κλίμα και να ανατρέψουν την κυβέρνηση.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου