Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ανακαλύφθηκε νέο ηλιακό σύστημα με έξι «στριμωγμένους» εξωπλανήτες

   
Ένα νέο ηλιακό σύστημα που περιλαμβάνει έξι εξωπλανήτες, οι οποίοι «στριμώχνονται» σε πολύ κοντινή τροχιά γύρω από το μητρικό άστρο τους, ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ». Το σύστημα, που ονομάστηκε «Κέπλερ-11», βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός από τη Γη. Η ανακάλυψη χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη στο πεδίο των εξωπλανητών από τότε που ανακαλύφθηκε ο πρώτος (51 Pegasi B) το 1995.

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένας τόσο μεγάλος αριθμός εξωπλανητών σε τροχιά γύρω από το ίδιο άστρο, που είναι πιο «ηλικιωμένο» από το δικό μας, καθώς έχει ηλικία έξι έως δέκα δισεκατομμυρίων ετών, ενώ μοιάζει με τον ήλιο μας.

Οι έξι εξωπλανήτες έχουν ακτίνα δύο έως 4,5 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του δικού μας πλανήτη και μάζα δύο έως 13 φορές μεγαλύτερη. Πέντε από αυτούς βρίσκονται σε τρομερά κοντινές τροχιές στο άστρο τους -πιο κοντά από ότι ο Ερμής στον δικό μας ήλιο. Η πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο τους (ένα έτος) διαρκεί από μόλις δέκα έως 47 ημέρες στους πέντε εξωπλανήτες, ενώ στον έκτο διαρκεί 118 ημέρες.

Οι πυκνές ατμόσφαιρές μερικών πλανητών πιθανώς περιέχουν υδρογόνο και ήλιο όπως του Ουρανού, ενώ κανείς από τους έξι δεν πρέπει να μοιάζει με τη Γη. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει και έβδομος πλανήτης, αόρατος ακόμα, στο συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα, που να μοιάζει περισσότερο με τη Γη. Ο έκτος πλανήτης, αναφέρουν, έχει θερμοκρασία περίπου 120-170 βαθμών Κελσίου, έτσι κάποιος άλλος πλανήτης λίγο πιο μακριά θα είναι πιο δροσερός. Πάντως δύο από τους εξωπλανήτες μπορεί να είναι βραχώδεις με νερό, αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature», από τους ερευνητές με επικεφαλής τον ειδικό στους πλανήτες Τζακ Λισάουερ του Κέντρου Ερευνών Ames της NASA.

Το «Κέπλερ» εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο του 2010 και εντοπίζει τους εξωπλανήτες μετρώντας την ανεπαίσθητη μείωση της φωτεινότητας ενός άστρου, όταν μπροστά του περνούν οι πλανήτες του. Ακολουθεί η επιβεβαίωση της ανακάλυψης μέσω επίγειων τηλεσκοπίων και με άλλη μέθοδο εντοπισμού. Το διαστημικό τηλεσκόπιο ήδη έχει βρει ενδείξεις για ένα ακόμα σύστημα με τρεις εξωπλανήτες που ονομάστηκε «Κέπλερ-9», ενώ τον Ιανουάριο εντόπισε τον πρώτο σίγουρα βραχώδη εξωπλανήτη, ο οποίος ονομάστηκε «Κέπλερ-10».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου