Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Κίνδυνος για την διατροφική αλυσίδα οι μαζικοί θάνατοι μελισσών


Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ σχετικά με τον μαζικό θάνατο μελισσών σε πολλά σημεία του πλανήτη δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μερικοί από τους δεκάδες παράγοντες της μόλυνσης του αέρα που οδήγησαν στη πρόσφατη κατάρρευση των αποικιών των μελισσών είναι η εξασθένιση των άνθεων των φυτών, η μεγάλη εξάπλωση των παρασίτων, η αλλόγιστη χρήση μικροβιοκτόνων κυρίως στη Βόρεια Αμερική (μείωση κατά 30%) και στην Ευρώπη (επίσης 30%), αναφέρεται στην έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράματος του ΟΗΕ.

Από αυτό το πρόβλημα μόλυνσης ενδέχεται να πλήξει και τις άγριες μέλισσες αλλά και άλλα έντομα που η ύπαρξή τους βοηθά τη γονιμοποίηση της πατάτας , της σόγιας, των μήλων και δεκάδων άλλων προϊόντων.

Είναι τελικώς η κορυφή του παγόβουνου αυτό που γίνεται με τις μέλισσες;» αναρωτιέται ο Πίτερ Νιούμαν, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, η οποία φέρει τον τίτλο «Η εξαφάνιση των μελισσών και οι διάφορες απειλές για τα έντομα».

«Δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη γονιμοποίηση των μελισσών αλλά είναι προδιαγεγραμμένη», ανέφερε ο κ. Νιούμαν που έκανε έκκληση «να κάνουμε όλοι κάτι για να ενισχύσουμε τα έντομα για τις μελλούμενες γενιές».

Τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας σε αποικίες μελισσών καταγράφονται και στην Κίνα, στην Αίγυπτο αλλά και στην Λατινική Αμερική.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και τείνει να γίνει παγκόσμιο, αφού σε ορισμένες περιοχές της γης υπάρχει μείωση των μελισσών κατά 85%–στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα» ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του ο κ. Νιούμαν.

» Οι μέλισσες, οι πεταλούδες και τα σκαθάρια, όπως και τα πουλιά, εκτιμάται ότι προσφέρουν ετησίως στην ανθρώπινη οικονομία εργασία αξίας 153 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 9,5% της συνολικής αξίας της εργασίας για την παραγωγή ανθρώπινης τροφής», επισήμανε ο κ. Νιούμαν αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο στις ΗΠΑ πάνω από δύο εκατομμύρια αποικίες μελισσών προσφέρουν στον άνθρωπο την πολύτιμη γονιμοποίηση των ειδών προς βρώση με το συνεχές γυρολόγημά τους από φυτό σε φυτό και από λουλούδι σε λουλούδι».

Από τα 100 είδη λαχανικών που προσφέρουν το 90% της τροφής στον κόσμο, τα 70 είδη γονιμοποιούνται από τις μέλισσες, έτσι γίνεται σαφής η ανεκτίμητη προσφορά τους και οι αυξημένες ευθύνες των ανθρώπων για τη σωτηρία τους.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου