Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Γη καλεί εξωπλανήτη Gliese


Πλανήτη κατοικήσιμο 20 έτη φωτός από τον ήλιο ανακάλυψαν επιστήμονες. Ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο θα χρειαστεί 300.000 χρόνια για να τον προσεγγίσει.

Είναι κατοικήσιμος! Εξωπλανήτη μόλις 20 έτη φωτός από τον ήλιο που που θα μπορούσε να διαθέτει ζωή υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Γάλλοι αστρονόμοι

Ο λόγος για τον πλανήτης  με κωδικό ονομασίας Gliese 581d ο οποίος όπως υποστηρίζουν "είναι αρκετά ζεστός ώστε να έχει ωκεανούς, σύννεφα και βροχοπτώσεις".

Ο Gliese 581d  έχει είδη ανακαλυφθεί από  το 2007 και είναι ένας από τους τέσσερις ή έξι πλανήτες του παράξενου συστήματος. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Αstrophysical Research Letters, υποδεικνύει ότι ο πλανήτης αυτός βρίσκεται στην άκρη της φιλόξενης ζώνης.

Ωστόσο δεν είναι όλα αισιόδοξα καθώς ο Gliese 581d ενδέχεται να έχει τη μία πλευρά του μονίμως στραμμένη στο μητρικό του άστρο, οπότε στην άλλη πλευρά θα βασίλευε αιώνια νύχτα.

Η γαλλική ομάδα υποστηρίζει ότι ο εξωπλανήτης έχει το δυναμικό να φιλοξενεί κάποιου είδους κατοίκους! Η ατμόσφαιρά του πιθανότατα αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα.

"Ο πυκνότερος αέρας και η πυκνή νέφωση θα κρατούσαν την επιφάνεια σε ένα ζοφερό, κόκκινο λυκόφως" προειδοποιούν οι ερευνητές.

Αν πότε τολμήσει η ανθρωπότητα να κάνει ένα τέτοιο μακρινό ταξίδι με τα σημερινό δεδομένα θα χρειάζονταν 300.000 χρόνια.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου