Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Κλίμα: εκφοβισμός επιστημόνων και δικαστική δικαίωση “ρυπαντών”


Ως χαμένες μάχες στον πόλεμο για την ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής μπορούν να εκληφθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη δε Αυστραλία επιστήμονες που ασχολούνται με την Κλιματική Αλλαγή έγιναν αποδέκτες απειλών για τη ζωή τους και προσβλητικών και σεξιστικών e-mail, σε μια οργανωμένη προσπάθεια εκφοβισμού τους.

Οι απειλές εκτοξεύτηκαν μετά την απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τις πολιτικές της για την κλιματική αλλαγή επιβάλλοντας φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, απόφαση για την οποία δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και τις τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι δραματικές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που “κλιματικοί” επιστήμονες δέχονται επιθέσεις στο διαδίκτυο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεγάλες εταιρείες ενέργειας και χημικών έχουν χρηματοδοτήσει δυσφημιστικές καμπάνιες κατά επιστημόνων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Κλίμα, καθώς θέλουν να αποφύγουν την επιβολή φόρου για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι κυβερνοεπιθέσεις στην Αυστραλία έρχονται σε μια περίοδο που η χώρα ταλανίζεται από υπερβολική ξηρασία, πυρκαγιές και πλημμύρες με απολογισμό το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομία και η συζήτηση για τις επιπτώσεις της βιομηχανίας στο Κλίμα έχει αναζωπυρωθεί .

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε πέντε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες στη μήνυση που είχε κατατεθεί για το ρόλο τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη γεγονός που θεωρήθηκε νίκη των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης Ομπάμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε τις αιτιάσεις των πέντε εταιρειών ότι η ρύθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Τη μήνυση είχαν υποβάλλει οι Πολιτείες της Καλιφόρνια, του Κονέκτικατ, της Νέας Υόρκης, του Ρόουντ Άιλαντ και του Βερμόντ ισχυριζόμενες ότι οι κάτοικοί τους έχουν υποστεί βλάβες από την υπερθέρμανση του πλανήτη και επιδιώκοντας την προσφυγή στα δικαστήρια, πράγμα που τελικά απορρίφθηκε.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου