Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Τρισδιάστατος εκτυπωτής χτίζει γλυπτά από σοκολάτα


Σοκολατάκια στο σχήμα της αγαπημένης σας; Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, όλα γίνονται. Βρετανικό πανεπιστήμιο ανέπτυξε έναν εκτυπωτή που χτίζει στρώμα προς στρώμα τρισδιάστατα σοκολατένια αντικείμενα σε οποιοδήποτε περίπλοκο σχήμα.

Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στη βιομηχανία για την παραγωγή πρωτοτύπων, και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αξιοποιείται και για την κατασκευή πλαστικών ή μεταλλικών αντικειμένων κατά παραγγελία.

Τώρα, η τεχνολογία μεταφέρεται στο χώρο της ζαχαροπλαστικής.

Η ομάδα του Δρ Λιάνγκ Χάο στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ επινόησε ένα σύστημα που λιώνει τη σοκολάτα, τη διοχετεύει στο ακροφύσιο του εκτυπωτή και την αποθέτει σε μια επίπεδη επιφάνεια, ακολουθώντας ένα τρισδιάστατο σχέδιο που βρίσκεται αποθηκευμένο σε υπολογιστή. Όταν το πρώτο στρώμα κρυώσει και στερεοποιηθεί, ο εκτυπωτής προσθέτει το επόμενο, μέχρι να ολοκληρωθεί το σοκολατένιο γλυπτό.

Το σύστημα προορίζεται για τη βιομηχανία τροφίμων, αργότερα όμως οι λάτρεις της σοκολάτας ίσως έχουν την ευκαιρία να παραγγέλνουν σοκολατάκια στο σχήμα της επιλογής τους.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου