Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Έρχεται το τέλος; - Μοιραία και πάλι η Γερμανία για την Ευρώπη...


Τις "κουμπάρες" παίζουν στην Ευρώπη ενώ η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες του νότου βυθίζονται: Η Γερμανία αρνείται πεισματικά την μόνη λύση που μπορεί αν δώσει σωτηρία στο κοινό νόμισμα: Την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (να τυπωθεί επιπλέον χρήμα) - η μοναδική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ρευστότητας - ζώντας με τον μεσοπολεμικό εφιάλτη του πληθωρισμού και σε λίγο θα ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε και το ευρώ εξαφανίστηκε. Η κατακόρυφη άνοδος των spread στην Περιφέρεια (κοντά στις 1000 μονάδες στην Πορτογαλία, στα επίπεδα των 1.370 μονάδων στην Ελλάδα ) και η έντονη αύξηση σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία.

Στο Παρίσι κατατέθηκε η νέα γαλλική πρόταση για το roll over των ελληνικών ομολόγων, αλλά "κάηκε" αμέσως: Σύμφωνε με μελέτη του CEPS, του Κέντρου Οικονομικών Μελετών των Βρυξελλών μόνο οι τόκοι για την Ελλάδα θα έφταναν στο 8,6% του ΑΕΠ της χώρας ως το 2014!

Αλλά όλα αυτά λίγη σημασία έχουν: Στην πιάτσα, στους ιδιώτες τα ελληνικά ομόλογα είναι ελάχιστα πλέον. Δεν υπάρχουν ελληνικά ομόλογα για να επιμηκυνθούν. Τα έχουν "ξεφορτωθεί" όσο όσο! Άρα η συμμετοχή ιδιωτών είναι πρακτικά αδύνατη.

Οι οίκοι αξιολόγησης των ΗΠΑ περιμένουν με το ... δάκτυλο στην σκανδάλη έστω και ένα ευρώ καθυστέρηση εξόφλησης, έστω και μία ημέρα καθυστέρησης, για να κηρύξουν την Ελλάδα σε αδυναμία πληρωμών και δεν καταλαβαίνουν τίποτα, ούτε από επιμηκύνσεις, ούτε αναδιαρθρώσεις ούτε τίποτα.

Ειδικά τώρα που πολλοί περιμένουν τους οίκους επίσης "με το δάκτυλο στη σκανδάλη" να τους εκτελέσουν με αγωγές δισεκατομμυρίων αν δεν κηρύξουν την πτώχευση της Ελλάδας. Ύστερα από την κρίση του 2008, οι οίκοι αξιολόγησης άλλαξαν  τις διαδικασίες για τα ομόλογα και έκαναν τις διαδικασίες πολύ σκληρές και ανελαστικές. Τώρα απλά εφαρμόζουν τους κανόνες...

Το ΧΑΑ έχασε το "ψυχολογικό" όριο των 1300 μονάδων και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1265,75 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,75%. Κατάρρευση στην μετοχή της Αγροτικής  Τράπεζας με πτώση 15,6%. Στα 4,82 ευρώ η μετοχή της Εθνικής έχασε 4,55%. Πάνω από 4% η πτώση σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Πάνω από 3% οι απώλειες στις κυπριακές τράπεζες. Οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 77 εκατ. ευρώ, με πακέτα  1,7 εκατ. ευρώ.

Το σημαίνουν όλα αυτά: Αρχές Οκτωβρίου έχουμε την 6η δόση. Ίσως να μας προλάβουν τα γεγονότα και να μην την εισπράξουμε ποτέ. Αλλά και αυτό να γίνει αν δεν βρεθεί λύση που να μην θεωρηθεί "πιστωτικό γεγονός" και η μόνη λύση είναι το ευρωομόλογο, που θα απορροφήσει όλα τα ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, ιρλανδικά κλπ σκουπίδα, ας προετοιμαστούμε για να αποχαιρετήσουμε όχι το ευρώ, αλλά την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη. Για να επιβεβαιωθούν όλοι όσοι υποστήριζαν ως άλλες "Κασσάνδρες" ότι οικονομική ενοποίηση, χωρίς πολιτική ενοποίηση είναι σώμα δίχως πόδια...

Kαι θα είναι η τρίτη φορά που η Γερμανία θα έχει οδηγήσει στον όλεθρο την Ευρώπη μετά τους δύο Π.Π.... Αυτή την φορά όχι με τις στρατιές της, αλλά με την αδιέξοδη νομισματική πολιτική της!




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου