Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Εστία βρίσκεται το Dawn της NASA

   
Σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Εστία βρίσκεται το διαστημικό σκάφος Dawn, επιβεβαίωσε η NASA την Κυριακή. Η αποστολή θα μελετήσει για ένα χρόνο τον αστεροειδή πριν αναχωρήσει για τον επόμενο προορισμό, τον πλανήτη-νάνο Δήμητρα.

Η Εστία, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες του ρομποτικού σκάφους την ώρα που την προσέγγιζε, είναι ένα σχεδόν σφαιρικό σώμα με ανώμαλη επιφάνεια και ένα μεγάλο κομμάτι να λείπει από το νότιο πόλο του , καθώς χάθηκε σε μια κοσμική σύγκρουση πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Υλικά που εκτινάχτηκαν εξαιτίας της πρόσκρουσης αυτής, μάλιστα, εισέρχονται περιστασιακά στη γήινη ατμόσφαιρα και εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο ένα εικοστό των μετεωριτών που φτάνουν μέχρι την επιφάνεια του πλανήτη.

Η Εστία, λοιπόν, είναι ένα σώμα διαμέτρου 530 χιλιομέτρων, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1807, αποτελώντας τον μόλις τέταρτο διαστημικό βράχο που εντοπίστηκε στη λεγόμενη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

Δεδομένου ότι οι αστεροειδείς θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια, η μελέτη τους θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα στοιχεία για την εξέλιξη των πλανητών. Η συγκεκριμένη αποστολή θα είναι η πρώτη που μελετά έναν αστεροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το σκάφος επικοινώνησε με τη NASA την Κυριακή, όταν πια είχε απενεργοποιήσει τον κινητήρα του και έχει αλλάξει προσανατολισμό. Αρχικά θα παραμείνει σε τροχιά σε απόσταση 16.000 χιλιομέτρων από τον αστεροειδή, αργότερα όμως θα τον πλησιάσει στα 200 χιλιόμετρα. Επόμενος προορισμός για το Dawn είναι, ένα χρόνο μετά, ο πλανήτης-νάνος Δήμητρα, ο οποίος έχει διάμετρο 950 χιλιόμετρα και είναι το μεγαλύτερο σώμα της Ζώνης των Αστεροειδών.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου