Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μικροτσίπ-«εγκέφαλος» εν όψει


Μικροτσίπ που θα μπορούν να αφομοιώνουν στοιχεία και δεδομένα όπως ακριβώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ο αμερικανικός κολοσσός IBM.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες αποκάλυψε ότι ανέπτυξε δύο πρότυπα μικροτσίπ τα οποία επεξεργάζονται δεδομένα με τον τρόπο που παραπέμπει περισσότερο στη δυνατότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να αφομοιώνει διάφορες πληροφορίες παρά σε εκείνον με τον οποίο λειτουργούν οι υπερυπολογιστές.


Για την ώρα οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα νέα τσιπ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για λιγότερο εκλεπτυσμένες διεργασίες, όπως ο αποτελεσματικός χειρισμός προσομοιωτών (π.χ. ενός οχήματος που κινείται σε λαβύρινθο) κτλ. Οπως εκτιμούν, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία προτού ενσωματωθούν σε προϊόντα έτοιμα για την αγορά.

Αυτό που έχει σημασία ωστόσο, κατά τον δρα Τζούλιο Τονόνι, καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν που συνεργάστηκε με την ομάδα της IBM, δεν είναι το τι μπορούν να κάνουν τα πρωτοποριακά μικροτσίπ αλλά το πώς μπορούν να εκτελέσουν κάποιες εντολές: έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται σε διάφορους τύπους πληροφοριών για τις οποίες δεν φέρουν συγκεκριμένο προγραμματισμό.

«Υπάρχει μπροστά μας πολλή δουλειά, το σημαντικό όμως είναι ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα» αναφέρει ο ίδιος. «Και δεν πρόκειται για ένα αλλά για πολλά βήματα μπροστά».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου