Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Και τώρα η απώλεια εθνικής κυριαρχίας; Το σενάριο


Ο “πόλεμος” στη περιοχή μας ,έχει αρχίσει. Και είναι ένας πολεμος χωρίς τη χρήση όπλων -τουλάχιστον προς το παρόν σε πείσμα των ανεύθυνων “τελάληδων” του διαδικτύου- που θα έχει τεράστια κέρδη για τους νικητές και καταστροφικά αποτελέσματα για τους ηττημένους. Και πολύ φοβόμαστε ότι στους ηττημένους θα βρεθούμε εμείς.


Η οικονομική αδυναμία της χώρας και οι κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί να διαχειριστεί ακόμη και απλά θέματα , δίνουν σ΄ όλους τους “παίκτες” της γειτονιάς μας,την εντύπωση ότι είμαστε ιδιαίτερα ευάλωτοι. Και πρώτα απ΄ όλα στους Τούρκους,που κυριολεκτικά έχουν “λυσσάξει” από την αδυναμία τους να παρέμβουν ουσιαστικά στις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη Κύπρο.

Αποθέματα όμως υπάρχουν κι αλλού. Στο Αιγαίο για παράδειγμα. Κι αυτά κινδυνεύουν από την τουρκική επιθετικότητα και την ελληνική κυβερνητική αδυναμία. Αυτή τη περίοδο παίζονται συμφέροντα που θα καθορίσουν τύχες λαών και χωρών. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα,η οποία δίνει την εντύπωση ότι απλά…απέχει.

Στη Κύπρο αρχίζουν από ώρα σε ώρα οι γεωτρήσεις και εξορύξεις φυσικού αερίου,υπό την προστασία ισραηλινών ΕΔ. Στη Τουρκία υπάρχει ασυγκράτητος εκνευρισμός που όμως είναι σαφές δεν μπορεί να εκδηλωθεί στη περιοχή των ερευνών. Το Ισραήλ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια και η Άγκυρα το έχει “χωνέψει” αυτό για τα καλά. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα,ο οποίος απο τη πλευρά του προσπαθεί να συμβιβάσει αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και να αποτρέψει την ανάφλεξη στη περιοχή.

Η Τουρκία έχει στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και στο Καστελόριζο ένα ερευνητικό σκάφος το οποίο κάνει έρευνες κι όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα συνεχίσει και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σ΄ αυτό το παζλ όσο κι αν ψάξουμε δεν βρίσκουμε κομμάτι που να γράφει Ελλάδα. Εκτός από την στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ,την οποία εκείνο αναζήτησε πριν από περίπου ένα χρόνο δεν φαίνεται να γίνεται τίποτα. Μια κυβέρνηση πνιγμένη στον πανικό της αντιμετώπισης του χρέους που έχει σοκάρει τους πολίτες με τα συνεχή απάνθρωπα μέτρα που λαμβάνει ,δείχνει να έχει αφήσει αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα στη τύχη τους!


Ο πρωθυπουργός ματαίωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ,όπου επίσης θα έβλεπε τον αμερικανό πρόεδρο. Έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα κατόπιν εντολής της τρόϊκας ουσιαστικά, για να ανακοινώσει απολύσεις 100.000 δημοσίων υπαλλήλων! Το σενάριο που όλοι φοβούνται αλλά δεν τολμούν να ψελλίσουν,είναι η μεταφορά της έντασης από τη Τουρκία στο Αιγαίο,με στόχο να οδηγηθούμε πιεζόμενοι στρατιωτικά σ΄ ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων,όπου θα δώσουμε και επί της ουσίας πλέον κυριαρχικά διακαιώματα, όπως για παράδειγμα μέρος της ΑΟΖ για εκμετάλλευση ή συνεκμετάλλευση στη Τουρκία. Σενάριο που έχει αρχίσει να εκτυλίσσεται με την έξοδο του ερευνητικού πλοίου από την Αττάλεια.


Η πρόκληση μιας ελληνοτουρκικής κρίσης δεν μπορεί πια να αποκλειστεί. Το πως θα τη διαχειριστούμε είναι το μεγάλο ζητούμενο. Γιατί από το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης θα κριθούν πολλά.Αν και το πρώτο που πρέπει να απαντήσουμε είναι αν θα “κατέβουμε” στο πεδίο της διαπραγμάτευσης ή αν θα κάνουμε ότι κάνουμε και με τους δανειστές μας:θα τα δώσουμε όλα αμαχητί.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου