Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Τι συμβαίνει στην Αίγυπτο;


Οι αιματηρές εξελίξεις στο Κάιρο, που έχουν ήδη κοστίσει δεκάδες ζωές και σχεδόν 2.000 σοβαρούς τραυματισμούς, είναι αποτέλεσμα των εντάσεων που σιγοβράζουν στη χώρα εδώ και καιρό, από τότε που οι μεγάλες προσδοκίες του περασμένου Φεβρουάριου διαψεύσθηκαν παταγωδώς.

Η Αίγυπτος, όπως και η Συρία, η Λιβύη, κάποιες περιοχές του Κόλπου, και η Υεμένη, έχει εγκλωβιστεί σε μια θανατηφόρα σύγκρουση ισχύος, την οποία κανένας (ούτε η στρατιωτική χούντα, ούτε η Μουσουλμανική Αδελφότητα) δεν δείχνει ικανός να διαχειριστεί.

Αυτό που πυροδότησε τις τελευταίες ταραχές είναι το ότι πλησιάζει η ώρα για εκλογές. Μια σειρά από κόμματα, και ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Νομπελίστας Mohamed ElBaradei, ζητούν την αναβολή των εκλογών, επειδή όπως λένε η χώρα δεν είναι έτοιμη. Πιστεύουν πως το στρατιωτικό συμβούλιο που τη κυβερνά δεν έχει προχωρήσει σε εγγυήσεις τόσο για την ορθότητα των εκλογών, όσο και για την εν γένει ασφάλεια.


Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλει να γίνουν οι εκλογές. Πιστεύει πως θα τις κερδίσει, μέσω του κόμματος της Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, που αναμένεται να πάρει το 40% των ψήφων. Αυτό το ποσοστό δεν αποτελεί μια ξεκάθαρη πλειοψηφία, αλλά αρκεί για να δώσει τη δυνατότητα στην Αδελφότητα να διαμορφώσει το νέο Σύνταγμα που θα αποτελέσει την βασική προτεραιότητα της νέας Βουλής.

Όλα δείχνουν πως η Αδελφότητα τα έχει συμφωνήσει με τη χούντα, η οποία ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Νοεμβρίου, παρά τη βία που επικρατεί στους δρόμους των πόλεων.
Μάλιστα, ο στρατός έθεσε και τους όρους του για το νέο Σύνταγμα. Θέλει ο προϋπολογισμός του να μην ελέγχεται από τη Βουλή, και η ηγεσία του να απολαμβάνει ειδικών δικαιωμάτων όσον αφορά στην εθνική ασφάλεια, όπως π.χ. το δικαίωμα να κηρύσσει  πόλεμο.

Οι διαδηλωτές στη πλατεία Ταχρίρ απαιτούν την άμεση απομάκρυνση του στρατάρχη Mohamed Tantawi, που είναι ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβερνητικής αρχής. Τον βλέπουν ως έναν ακόμη «Φαραώ», στα πρότυπα των Hosni Mubarak και Anwar Sadat.


Αυτό που θέλουν οι διαδηλωτές είναι ο σχηματισμός μιας συντακτικής συνέλευσης που θα σχεδιάσει το νέο Σύνταγμα πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Υπάρχουν πολλές ομάδες, όπως αυτή των συντηρητικών Ισλαμιστών (Σαλαφιστών) που θεωρούν ότι αποκλείονται από τις λήψεις αποφάσεων.

Οι διεθνείς δυνάμεις, και οι παραδοσιακοί υποστηρικτές του αιγυπτιακού στρατού (Ρωσία, Αμερική) δεν έχουν ιδέα του τι πρέπει να κάνουν. Το φιάσκο του Ιράκ έχει μειώσει κατά πολύ την αμερικανική και ευρωπαϊκή επιρροή στον αραβικό κόσμο.

Η Ρωσία ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράν, με αποτέλεσμα να ζητάει αυτοσυγκράτηση σε όλους τους τόνους και από όλες τις πλευρές.

Η κυβέρνηση του Ομπάμα αδρανεί, εξαιτίας της πολυπλοκότητας της αραβικής κρίσης, και διπλωματικά δείχνει εντελώς ανήμπορη.

Κάποιο μετριοπαθείς, όπως ο  Mohamed ElBaradei, και ο  Mamdouh Hamza του Εθνικού Συμβουλίου, έχουν προτείνει την αναβολή των εκλογών. Θα πρέπει, λένε να συσταθεί μια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα οργανώσει την εκλογική διαδικασία, θα σχεδιάσει το νέο Σύνταγμα, και θα το συζητήσει σε μια εθνοσυνέλευση.

Όλα αυτά ακούγονται λογικά, αλλά οι στρατιωτικοί και τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν ακούνε.

Όπως ανέφερε στο BBC ο  Mamdouh Hamza, «Οι Ισλαμιστές της Αδελφότητας λένε στους φτωχούς και αδαείς Αιγυπτίους να ψηφίσουν αυτούς για να πάνε στον παράδεισο… επίσης, ταΐζουν τους πεινασμένους».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου