Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ραδιενεργό ρύζι εντοπίστηκε στην Ιαπωνία


Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας εντόπισαν, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό, ρύζι μολυσμένο με ραδιενέργεια σε επίπεδα που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που έχει ορίσει η κυβέρνηση για τον προκαταρκτικό έλεγχο των καλλιεργειών πριν από τη συγκομιδή.
Στο δείγμα ρυζιού εντοπίστηκε ραδιενεργό καίσιο που ξεπερνάει τα 200 μπεκερέλ ανά κιλό, επίπεδο που απαιτεί περαιτέρω ενδελεχή έλεγχο της σοδειάς στην περιοχή. 

«Εντοπίστηκαν ποσότητες από μολυσμένο ρύζι με ραδιενέργεια πάνω από τα επίπεδα που ορίζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Οσάμου Φουτζιμούρα, σημειώνοντας ότι «το ρύζι ετοιμαζόταν να συσκευαστεί και να διατεθεί προς πώληση, αλλά ευτυχώς αυτό το ενδεχόμενο αποφεύχθηκε εγκαίρως».

Υπογράμμισε επίσης ότι η νομαρχία της Φουκουσίμα θα αυξήσει εκ νέου τα σημεία επιθεώρησης σε πολλές περιοχές. 

Το δείγμα προήλθε από ένα αγρόκτημα που βρίσκεται περίπου 60 χλμ. βόρεια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, όπου μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε, σημειώθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο τα τελευταία 25 χρόνια. 

Η ιαπωνική κυβέρνηση υιοθέτησε τον Αύγουστο οδηγίες ελέγχου με προκαταρκτικά τεστ, βάσει των οποίων αν οι έλεγχοι δείξουν ότι τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου στο ρύζι φτάνουν τα 200 μπεκερέλ ή τα ξεπερνούν, η σοδειά θα εξετάζεται πιο αυστηρά προτού δοθεί οποιαδήποτε έγκριση για την αποστολή του εμπορεύματος. 

Επίσης αν το επίπεδο του καισίου στο ρύζι ξεπερνάει το όριο των 500 μπεκερέλ ανά κιλό που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, η αποστολή φορτίων ρυζιού της τοπικής παραγωγής θα σταματάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου