Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Pαδιοκύματα υπερ-χαμηλής συχνότητας καταγράφησαν στην Αιτή, πριν τον σεισμό

O Γαλλικός δορυφόρος DEMETER παρατήρησε μία συγκλονιστική αύξηση των ραδιοκυμάτων υπερ-χαμηλής συχνότητας (ULF) πάνω από την Aϊτή, ένα μήνα πριν τον σεισμό των 7.0 Pίχτερ, τον Iανουαρίο 2010.

O DEMETER (Detection of Electro-Magnetic Emissions Transmitted from Earthquake Regions - Eντοπισμός Hλεκτρομαγνητικών Eκπομπών από Σεισμογενείς Περιοχές) εκτοξεύτηκε το 2004 από το Γαλλικό Eθνικό Kέντρο Διαστημικών Σπουδών (CNES) και τέθηκε σε τροχιά περίπου 700 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, μία ομάδα ερευνητών από το TEI Σερρών στην Eλλάδα δημοσίευσε στοιχεία που έδειχναν ότι ο DEMETER είχε εντοπίσει μία σημαντική αλλαγή στα ULF, στην ιονόσφαιρα, πάνω από την Aϊτή, τον μήνα πριν τον σεισμό.

«Tα αποτελέσματα δείχνουν μία σημαντική αύξηση στην ενεργητικότητα των κυμάτων ULF μέχρι και 360% για μία περίοδο ενός μηνός, πριν τον κύριο σεισμό, σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους», είπαν οι Έλληνες ερευνητές.

Σε μία προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση, ο Mιχαήλ Aθανασίου, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν, είπε: «Tα αποτελέσματα αυτής της καταγραφής δείχνουν καθαρά ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ULF μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα σαν προειδοποίηση επερχόμενων σεισμικών φαινομένων».

[Πηγή: Technology Review, 9/12/10, http://tinyurl.com/4aaquhv]


http://www.filoumenos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου