Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Η πλύση εγκεφάλου στους λαούς


του Δημήτρη Καψάλα


Οι αφύσικες εκδηλώσεις που ακολούθησαν το θάνατο του δικτάτορα της κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας, γίνονται αντικείμενο αναλύσεων από τους ειδικούς, που προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι πρόκειται για υποκριτικές αντιδράσεις, προκειμένου οι πολίτες να επιδείξουν την πίστη τους στο καθεστώς, φοβούμενοι πιθανές διώξεις αν φανεί ότι δεν πένθησαν με τον δέοντα τρόπο που ταιριάζει σε έναν κομμουνιστή ηγέτη.

Ίσως έτσι να συμβαίνει, αλλά ίσως για πολλούς Βορειοκορεάτες η θλίψη να είναι ειλικρινής. Δεν πρέπει δε να εντυπωσιάζει και το γεγονός ότι υπάρχουν πολίτες που σε δηλώσεις τους φαίνεται ότι πιστεύουν πως ζουν σε ευημερούσα χώρα, με υψηλή οικονομική άνθηση.

Ο λόγος αυτής της γνώμης που έχουν πολλοί, είναι ότι αγνοούν πλήρως τα όσα συμβαίνουν εκτός των συνόρων τους. Η βορειοκορεατική τηλεόραση είχε αναγγείλει ότι η χώρα τους είχε αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ποδόσφαιρο, με νίκη επί της Βραζιλίας!

Παρόμοια ήταν η κατάσταση στην Αλβανία επί κομμουνιστικού καθεστώτος. Τα ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα Μέσα μετέδιδαν ειδήσεις και εικόνες της διεθνούς επικαιρότητας, άκρως δυσφημιστικές για τις δυτικές χώρες. Πολίτες να ζητιανεύουν στη Ν. Υόρκη, άστεγους στο Παρίσι κ.ά. παρόμοιες, που με τη γενίκευση δινόταν η εντύπωση πως η Δύση λιμοκτονεί, ενώ η Αλβανία ευημερούσε.

Οι Βορειοηπειρώτες άρχισαν να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, μόνον όταν η λογοκρισία των επιστολών έγινε κάπως ελαστική, και έβλεπαν τις φωτογραφίες συγγενών τους στην ελεύθερη Ήπειρο, με απορία. Διότι μπορούσαν να κάνουν σύγκριση και προς τον ρουχισμό και προς τις κατοικίες.

Δεν αποκλείεται επομένως, η πλειονότητα των Βορειοκορεατών να πιστεύει πράγματι ότι το βιοτικό τους επίπεδο είναι καλύτερο από αυτό των άλλων χωρών. Το καλό από το καλύτερο μόνον μετά από σύγκριση διαπιστώνεται.

Ως προς τα εκεί συμβάντα, υπό την επιτροπεία του στρατού θα κυβερνά ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο 27χρονος νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Ο μεγαλύτερος αδελφός του είχε αποκλεισθεί από τη διαδοχή του θρόνου, όταν ο εκλιπών πατέρας του πληροφορήθηκε πως με πλαστό διαβατήριο επρόκειτο να ταξιδεύσει στην Ιαπωνία για να επισκεφθεί την εκεί… Ντίσνεϋλαντ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα επιτροπεύεται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του και τον θείο του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Επομένως, προς το παρόν οι εκκλήσεις των εξόριστων Βορειοκορεατών για μίμηση των αλλαχού «εξεγερμένων», δεν θα εύρουν ανταπόκριση.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου