Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Βάση βιομετρικών δεδομένων τριών εκατομμυρίων Ιρακινών έχουν οι ΗΠΑ

Ο αμερικανικός στρατός έχει συγκεντρώσει τα βιομετρικά δεδομένα τριών εκατομμυρίων Ιρακινών και πρόκειται να την αξιοποιήσει για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως είχε πράξει και στο Αφγανιστάν.


Στη βάση, που οι ΗΠΑ για την ώρα δεν μοιράζονται με το Ιράκ, υπάρχουν σαρώσεις της ίριδας, δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα βιομετρικά δεδομένα, αναφέρει το Wired.

Οι στρατιώτες σε μεγάλο μέρος του πολέμου και γενικότερα της παραμονής των ΗΠΑ στο Ιράκ κατέγραφαν συστηματικά τα βιομετρικά δεδομένα των Ιρακινών που συναντούσαν, μερικοί από τους οποίους ήταν ύποπτοι για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες. Δεδομένα κρατούσαν ακόμα από τους υποψήφιους για τη στελέχωση της αστυνομίας όπως από όσους εργάζονταν στις αμερικανικές βάσεις.

Αν το Ιράκ χρειαστεί να έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων, θα πρέπει να το ζητήσει μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη. Ένας σημαντικός λόγος, επισημαίνει το Wired, είναι ότι καθώς το Ιράκ δεν έχει ξεπεράσει την εσωτερική θρησκευτική διαίρεση του, αυτά τα δεδομένα θα ήταν πολύτιμα σε όποιον τα είχε εν μέσω μίας θερμής διαμάχης.

Ένα παρόμοιο εγχείρημα έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ και στο Αφγανιστάν, όπου συνεχίζεται τουλάχιστον ως το 2014 η στρατιωτική τους παρουσία.

Τα έξι τελευταία χρόνια τα βιομετρικά δεδομένα και από τα δύο πολεμικά μέτωπα συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται στο Πεντάγωνο. Και ακόμα περισσότερο: στο Wikileaks είχαν δημοσιευτεί τηλεγραφήματα όπου πράκτορες της CIA προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν βιομετρικά δεδομένα και δείγματα DNA ακόμα και από ξένους αξιωματούχους.


πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου