Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Βιάζεται για το South Stream o Πούτιν


Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, για την αποστολή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Μαύρης Θάλασσας να αρχίσουν στο τέλος του 2012 και όχι το 2013, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

   

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον επιφόρτισε με την επιτάχυνση των εργασιών. "Πιστεύω ότι θα ήταν καλό οι εργασίες να ξεκινήσουν ήδη από το τέλος του προσεχούς έτους", δήλωσε σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

   

Από την πλευρά του, ο Αλεξέι Μίλερ επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση των εργασιών και η έναρξη λειτουργίας του αγωγού προβλέπεται για το τέλος του 2015.


 
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος αυτήν την εβδομάδα με τη συμφωνία της Τουρκίας για τη διέλευση του South Stream από τα τουρκικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

   

Ο South Stream, μήκους 3.600 χιλιομέτρων, θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Δυτική Ευρώπη, κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων. Η διαδρομή του θα επιτρέψει στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία.

  

Το South Stream ανταγωνίζεται το σχέδιο Nabucco, τον αγωγό φυσικού αερίου που θα τροφοδοτήσει την δυτική Ευρώπη με το φυσικό αέριο του Καυκάσου περνώντας από την Τουρκία και τα Βαλκάνια.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου