Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

500 χιλ. τόνους ρύζι και 250 χιλ. τόνους πετρέλαιο έστειλε η Κίνα στην Βόρεια Κορέα

Φάλαγγες κινεζικών φορτηγών εθεάθησαν να εισέρχονται στη Βόρεια Κορέα μεταφέροντας ρύζι, καθώς το Πεκίνο δέχθηκε, σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, να χορηγήσει επισιτιστική βοήθεια στην Πιονγκιάνγκ, ανακοίνωσε νοτιο-κορεάτης ακτιβιστής.


Από τις 9 Ιανουαρίου, χιλιάδες κινεζικά φορτηγά μετέφεραν φορτία ρυζιού στη Βόρεια Κορέα, που πλήττεται από χρόνιες ελλείψεις σε είδη διατροφής, δήλωσε ο Ντο Χι-Γιουν, μέλος του Συνασπισμού Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η ιαπωνική εφημερίδα Tokyo Shimbun δημοσίευσε χθες την πληροφορία ότι το Πεκίνο αποφάσισε, μετά τον θάνατο του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ιλ να αποστείλει στη Βόρεια Κορέα σημαντική επισιτιστική και ενεργειακή βοήθεια, σε μία κίνηση υποστήριξης του βορειοκορεατικού καθεστώτος κατά τη μεταβατική περίοδο.
Οι αποστολές διήρκεσαν περί τις δέκα ημέρες και ολοκληρώθηκαν στις 23 Ιανουαρίου και σύμφωνα με τον νοτιοκορεάτη ακτιβιστή, ο οποίος έδειξε φωτογραφίες σειρών φορτηγών να διασχίζουν το συνοριακό πέρασμα της κινεζικής πόλης Τουμέν (βορειο-ανατολική Κίνα).
"Φορτηγά φορτωμένα με ρύζι εθεάθησαν να διασχίζουν τα σύνορα προς βορράν, σε πολλά σημεία, στις πόλεις Τουμέν, Ναντόνγκ και Τζιάν", είπε.

Χθες, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βόρεια Κορέα, χώρα όπου το εν τέταρτον του πληθυσμού έχει ανάγκη από επείγουσα επισιτιστική βοήθεια.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε την πληροφορία της Tokyo Shimbun, σύμφωνα με τις οποίες το Πεκίνο αποφάσισε την αποστολή 500.000 τόνων τροφίμων και 250.000 τόννων πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα.

Τη δεκαετία του 1990, εκατοντάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες πέθαναν από λιμό, όταν η Πιονγκγιάνγκ χρηματοδοτούσε εντατικά τις έρευνες για την ανάπτυξη ατομικής βόμβας.

Οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα αυξήθηκαν κατά 62% το 2001 σε σχέση με το 2010, στα 5,63 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ενωσης Διεθνούς Εμπορίου της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα διπλασίασε τις εξαγωγές μεταλλευμάτων στην Κίνα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου