Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Στους δρόμους οι Πορτογάλοι "Αγανακτισμένοι"

Οργή λαού στη Λισαβόνα. Διαβάστε τι φώναζαν οι αγανακτισμένοι διαδηλωτές.





Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν  στη Λισαβόνα παίρνοντας μέρος "στη διαδήλωση των Αγανακτισμένων" κατά των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας μετά το δάνειο που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι περίπου χίλιοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης, διαδηλωτές κρατούσαν, που κρατούσαν πανό που έγραφαν "αυτό το χρέος δεν είναι δικό μας", πραγματοποίησαν πορεία προς το πορτογαλικό κοινοβούλιο έπειτα από έκκληση των Αγανακτισμένων.

"Αναστείλετε την πληρωμή του χρέους", "λιτότητα, ανεργία, επισφάλεια... αρκετά!", έγραφαν κάποια από τα πανό.

Η Πορτογαλία προσέφυγε μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία στην ΕΕ και το ΔΝΤ και εξασφάλισε δάνειο 78 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια. Η οικονομία της πάντως προβλέπεται πως θα καταγράψει ύφεση 13,1% το 2012, με την ανεργία να φθάνει το πρωτόγνωρο ποσοστό του 13,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Αυτή την εβδομάδα η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρου Πάσους Κοέλιου υπέγραψε μία συμφωνία "για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την εργασία" με το UGT, το δεύτερο μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας.

Η συμφωνία, στην οποία αντιτίθεται το κυριότερο εργατικό συνδικάτο της Πορτογαλίας, το CGTP, θα επιτρέψει την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, τη μείωση των αργιών και των ημερών αδείας.
Εξάλλου σήμερα το πρωί ο Πάσους Κοέλιου είχε διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ότι η χώρα "είναι εκπληκτικά ενωμένη γύρω από την αναγκαιότητα να αλλάξουν βαθιά κάποιοι από τους οικονομικούς μας θεσμούς".


ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου