Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Μπορεί η Βρετανία να υπερασπιστεί τα Φώκλαντς;

Ένα επιβατικό αεροσκάφος βαμμένο στα χρώματα του εθνικού αερομεταφορέα της Χιλής απογειώνεται από την Αργεντινή για τη προγραμματισμένη πτήση στα νησιά Φώκλαντ. Μοιάζει με εμπορική πτήση. Αλλά είναι γεμάτη με ειδικές δυνάμεις! Ακόμη και αν η Βρετανία είχε τη σχετική πληροφορία,θα τολμούσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ν.Κάμερον να δώσει εντολή σ΄ ένα από τα τέσσερα EF Typhoon που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση των νησιών,να καταρρίψουν ένα πολιτικό αεροσκάφος;




Είναι ένα από τα πολλά σενάρια που αυτές τις ημέρες γράφονται στο Βρετανικό Τύπο.Το συγκεκριμένο γράφτηκε στους Sunday Times σ΄ ένα άρθρο που θέτει το ερώτημα:”Μπορεί η Βρετανία,να υπερασπιστεί τα Φώκλαντς”;

Όπως προκύπτει από τις απόψεις ειδικών και βετεράνων τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά για την Βρετανία αυτή τη φορά. Η δύναμη που διατηρούν στα νησιά δεν είναι επαρκής και τα 8.000 μίλια που χωρίζουν τη Βρετανία από τα νησιά είναι ένα τεράστιο εμπόδιο για αποστολή οποιασδήποτε ναυτικής δύναμης, η οποία πλέον δεν έχει και αεροπλανοφόρο.


Επιπλέον υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα. Χώρες όπως η Χιλή για παράδειγμα που στη κρίση του 1982 είχαν ταχθεί υπέρ της Αγγλίας,τώρα έχουν τελείως διαφορετική στάση και άποψη.

Η κυβέρνηση Κάμερον τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν σε κατάσταση εγρήγορσης για το θέμα των νησιών. Συνεχείς συσκέψεις με τη στρατιωτική ηγεσία για να εξασφαλιστεί η άμυνά τους. Το μοναδικό σχέδιο που φαίνεται εφικτό είναι η εναέρια μεταφορά δυνάμεων που θα πρέπει να αναπτυχθούν σε λιγότερο από 72 ώρες.

Αυτό που λειτουργεί κάπως καθησυχαστικά για το Λονδίνο ,είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αργεντινή και τα οποία δεν της επέτρεψαν να εξοπλιστεί όπως έπρεπε.Κάτι μας θυμίζει. Η RAF διαθέτει τέσσερα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon στα Φώκλαντς ,τα οποία έχουν απέναντί τους 77 παλαιά μαχητικά της Αργεντινής. Η ΠΑ της Αργεντινής είχε κάνει μεγάλες ζημιές στους Βρετανούς το 1982. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική.Υπάρχουν στο δυναμικό της Mirage τα οποία όμως είτε δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα,είτε -κάποια απ΄ αυτά- πετούν ακόμη και χωρίς ραντάρ.

Ο εφιάλτης του Λονδίνου όμως είναι ένας και ακυρώνει την όποια τεχνολογική υπεροχή. Μια αιφνιδιαστική εισβολή ακόμη και με τον τρόπο που περιγράφουν οι Sunday Times μέσω δηλαδή εμπορικών πτήσεων.Ουσιαστικά οι Βρετανοί διαθέτουν 130 άνδρες πεζικού στα νησιά.Όλοι οι υπόλοιποι μέχρι τους 1200 συνολικά που βρίσκονται στη περιοχή αποτελούν βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό! Η αποστολή 1600 στρατιωτών που σχεδιάζεται να γίνει αεροπορικώς σε περίπτωση εισβολής πως κα πόσο γρήγορα θα μπορέσει να γίνει,αν οι εχθρικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αεροδρόμιο και υποδομές;

Το 1982, η Θάτσερ ήταν σε θέση να στείλει 28 μαχητικά Sea Harrier και 32 ελικόπτερα Sea King στο Νότιο Ατλαντικό με δύο αεροπλανοφόρα. Τώρα αυτά δεν υπάρχουν.


πηγή:  http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου